• Sinttheater in Grosthuizen, een scene uit de voorstelling van afgelopen zaterdag

    Theo Annes

Rederijkerskamer heeft lol met sinterklaasspel

GROSTHUIZEN Rederijkerskamer Elena voert op 2 en 3 december het toneelstuk 'Sinterklaas en het Bovenste Beste Baasje' op in Brasserie de Grost in Grosthuizen.

Daisy Bierenbroodspot

Normaalgesproken voert de Redewijkerskamer jaarlijks twee serieuze stukken op. Vorig jaar wilden ze echter iets anders doen, en stonden ze voor het eerst met een sinterklaasspel op de planken. Dat was zo'n succes, dat besloten werd om er dit jaar opnieuw een op te voeren.

Bestuurslid Martine Doodeman: "In september zijn we begonnen met repeteren. Het neemt vrij veel tijd om deze voorstelling te doen, maar het is het waard. Het is een laagdrempelig stuk en de sfeer is heel vrij. Als er in de voorstelling iets 'verkeerd' gaat, gillen alle kinderen in het publiek: 'Hij heeft het gedaan!'. Na afloop mogen de kinderen op de foto met sinterklaas, als ze dat willen. De kleintjes in het publiek zitten met open mond te kijken. Juist daarom is het voor de spelers zo leuk om mee te doen."

DE TONEELSINT Het stuk telt negentien spelers, waarvan tien jeugdleden. Er staan zelfs twee grootvaders met hun kleindochter op het toneel. In een kleine gemeenschap als Grosthuizen, bestaat het risico dat de kleintjes in het publiek de sinterklaas en de pieten herkennen. Ouders pareren kritische vragen van hun kinderen door te antwoorden dat het hier gaat om een hulpsinterklaas of om een toneelsint. Kinderen geloven dat moeiteloos, vooral nu in het sinterklaasjournaal in beeld wordt gebracht hoe hulpsinterklazen door de echte Sint worden opgeleid.

BOVENSTE BESTE In het toneelstuk, geschreven door Rutger Lommerse, heeft Sinterklaas er even schoon genoeg van. Alle aandacht die de Pieten van hem vragen wordt hem teveel en hij loopt boos weg. Dat is niet zo mooi, zeker nu Sinterklaas het 'Bovenste Beste Baasje" van het jaar zou aanwijzen. Bij afwezigheid van de Sint, neemt de heer Piet die taak op zich. Hij komt echter op het stoute idee om zichzelf de titel 'Bovenste Beste Baasje' te geven.

2 december om 15.00 en 19.30 uur, 3 december om 15.00 uur, entree 5 euro. Reserveren gewenst: rederijkerskamerelena@gmail.com