• Richard Huijberts vangt zeldzame witte mol bij Obdam.

    Theo Annes
  • Witte mol, klein en ook zeker 'zeldzaam' te noemen.

    Theo Annes

Richard vangt zeldzame witte mol

OBDAM Richard Huiberts vangt met regelmaat mollen, maar de vangst deze week was een bijzondere: een witte mol. "Ze zijn tamelijk zeldzaam kun je wel stellen", weet hij als ervaringsdeskundige. "Ik heb in totaal toch al zo'n 1000 mollen gevangen, maar dat ik nog eens een witte mol zou vangen, dat had ik niet verwacht."  

Huiberts ving de mol bij de Berkmeerdijk in Obdam. "Ik dacht: krijg nou wat, toen ik een wit exemplaar omhoog hield. Normaal heb je een zwart diertje in je handen, maar dit was toch wel heel anders." Volgens Huiberts mag je spreken van een zeldzaam exemplaar. Vaak worden ze in ieder geval niet gevangen, misschien eens of hooguit twee keer per jaar, gerekend over heel Nederland, zo lijkt op te maken uit een zoektocht op internet. In West-Friesland herinnert Huiberts nog een vangst van zo'n witte mol een paar jaren geleden, in de buurt van Abbekerk. 

Mollen heb je in een paar varianten, weet Huiberts, maar een witte is een bijzondere. Het gaat dan om een mol met een lichte en soms gevlekte vacht. Of het echt een albino-mol is, waarbij ook de ogen rood gekleurd zijn, kon Huiberts nog niet opmaken; de oogjes waren al dicht en momenteel ligt het kadavertje van de witte mol in de vriezer, in afwachting van een nadere bestemming. 

Richard Huiberts is geen mollenvanger van beroep, maar is er door de jaren heen bij betrokken geraakt. Met het afvangen van mollen die overlast veroorzaken in de weilanden en velden. Hij vangt ze op eigen terrein, bij buren en boeren in de omgeving. Met de jaren werd de interesse groter en volgden ook cursussen over mollenvangst en natuurbeheer. 

In de Berkmeer en omgeving is er ook overlast van mollen, al 'valt het nog mee'. Huiberts stelt dat mollen vanuit dijklichamen ('Het Waterschap doet er niets aan') het land opkomen. Afvangen wordt nodig als de overlast te groot wordt. 

Huiberts weet nog niet wat hij met de gevangen witte mol gaat doen. Mogelijk laat hij het beestje zelf opzetten of geeft hij het exemplaar weg aan iemand die er een goed idee voor heeft. "Maar een witte mol is zeldzaam genoeg om er wát mee te gaan doen." Wie denkt een mooie plek of goed idee voor de witte mol te hebben, kan contact opnemen met Richard Huiberts, via mail: r.huiberts2@kpnplanet.nl