• Ridder Jacoba wordt gespeeld en gezongen door Sander Huisman en Martijn Bos, die twee dappere stalknechten spelen.

    Jauwk Ras

Ridder Jacoba komt naar Medemblik en Hoorn

WEST-FRIESLAND Ridder Jacoba is de derde historische muziektheatervoorstelling van bedenker en regisseur Janna de Lathouder. 'Het feit dat al die verhalen niet zomaar verzonnen zijn, maar echt gebeurd zijn, maakt het speciaal en indrukwekkend.'

Joyce Mul

JACOBA VAN BEIEREN Ridder Jacoba is een leuke, spannende voorstelling over Jacoba van Beieren (1401-1436), een stoere vrouw die wist te ontsnappen uit de gevangenis en tevens de laatste ridder van Nederland. Ze rijdt paard en leert lezen en schrijven. Dit alles wordt verteld door haar stalknechten Manshooft en Coenraad. "Ik heb een voorliefde voor geschiedenis en zo'n stoere vrouw in onze eigen geschiedenis, dat is leuk om in de spotlights te zetten", aldus regisseur Janna de Lathouder, die samen met Martijn Bos en Sander Huisman vaker historische onderwerpen kiest.

HISTORISCHE VERHALEN Het is de derde historische theatervoorstelling van Laboman Producties. "Wat zo speciaal is aan het vertellen van historische verhalen is dat ons verleden zoveel te bieden heeft", vertelt De Lathouder. "Van elk verhaal kun je weer leren, en dan niet alleen feiten maar ook over hoe iemand zich opstelt en welke keuzes hij of zij maakt. Zoals bij Ridder Jacoba: je ziet iemand die voor zichzelf opkomt en dapper is. Het feit dat al die verhalen niet zomaar verzonnen zijn, maar echt gebeurd zijn, maakt het speciaal en indrukwekkend."

INSTRUMENTEN Ridder Jacoba wordt gespeeld en gezongen door Sander Huisman en Martijn Bos. Zij verzorgen en rijden ook de paarden en spelen bas, ukelele, gitaar, melodica en mandoline. "Voor het jongste publiek (5+) moet het vooral heel leuk zijn om te zien en te beleven", meent De Lathouder. "Je merkt snel genoeg als je publiek het naar zijn zin heeft; het is ontzettend leuk om het publiek te horen meeleven. Ook dat kinderen na afloop de paardjes willen aaien, ook al zijn ze van hout. Dat maakt dat wij dit heel erg leuk vinden om te doen."

Ridder Jacoba komt zondag 17 februari naar Kasteel Radboud in Medemblik en zondag 24 februari naar Theater Het Pakhuis in Hoorn.