'Roofgoed' in Westfries Museum

HOORN Het Westfries Museum opent dit weekend een expositie die gerust een unicum genoemd mag worden. 'Roofgoed - kunstdiefstal in Nederland' is namelijk de eerste expositie in Nederland die volledig draait om kunstdiefstal.

Carlo Doodeman

Absolute kroon op de tentoonstelling is het onderdeel van de gerestaureerde meesterwerken die zijn teruggevonden in Oekraïne.

De vijf gestolen meesterwerken die zijn teruggevonden in Oekraïne krijgen een speciaal plekje in de expositie. De staat van de schilderijen viel ronduit beroerd te noemen. Maar na bloed, zweet en tranen van restaurator Ronald de Jager zijn de schilderijen weer in volle glorie te bewonderen.

CROWDFUNDING Dat het grote publiek weer kan genieten van de schilderijen is onder andere te danken een een succesvolle crowdfundingcampagne.

Ruim 300 donateurs hebben namelijk rond de 85.000 euro bij elkaar weten te krijgen.

Verder bestaat de expositie uit voorwerpen die ook ooit gestolen zijn. Het gaat om schilderijen, meubels en zilverwerk afkomstig uit het hele land: van Boxtel tot Delft en van Zevenaar tot Westeremden.

EIGEN STEM Het Westfries Museum heeft deze kunstvoorwerpen van verschillende partijen in bruikleen gekregen. Aan de hand van de stukken wil het museum het verhaal achter de diefstal vertellen en tegelijkertijd de slachtoffers een eigen stem geven.

BEWUSTWORDING Naast het vertellen van dat verhaal, wil het museum ook bewustwording creëren over de maatschappelijke impact die kunstdiefstal heeft, zegt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

,,Er hangt nog altijd een sfeer van spanning en sensatie rond het onderwerp, mede gevoed door diverse speelfilms en romans. De praktijk van de kunst- en antiekcriminaliteit is echter zo plat als wat. Het draait alleen maar om geld. Met deze tentoonstelling willen we het publiek daarvan bewust maken.''

De expositie 'Roofgoed - kunstdiefstal in Nederland' is van 15 oktober tot 12 februari te zien in het Westfries Museum.