• Directeur van het Westfries Archief Dirk Dekema (l) ontvangt het archief uit handen van Majoie Hemelaar (m) en Gerard Kamstra.

    Westfries Archief

Rotary Hoorn schenkt archief aan Westfries Archief

HOORN Rotary Club Hoorn bestaat 70 jaar en luistert dit heugelijke feit op met het doneren van het archief aan het Westfries Archief, samen met 500 harde euro's ter ondersteuning van deze organisatie. Directeur Dirk Dekema kreeg dit archief officieel aangereikt uit handen van Rotary voorzitter Majoie Hemelaar.

door Co Schipper 

De Rotary is een wereld brede organisatie met lokale afdelingen. Rotary clubs zijn service clubs die diensten verlenen aan de maatschappij, vertelt Hans de Rooij van de club, dat kan door goede doelen acties, maar ook door middel van directe financiële ondersteuning. Een Rotary club is een club van tradities. Je bent in principe lid voor het leven en tijdens bijeenkomsten dienen onderwerpen als geloof en politiek niet besproken te worden. De Rooij: :"Van oudsher is het een rokende en whiskey drinkende herenclub. Dat is door de jaren heen wel flink veranderd. Ook de Rotary is met de tijd meegegaan."

GEEN VROUWEN Ondanks de vernieuwing binnen de club heeft het tot 2002 geduurd, voordat vrouwen lid mochten worden van Rotary Club Hoorn. Hans de Rooij vertelt dat er enkele leden waren die fel tegenstander waren van vrouwen binnen de club. Er zijn zelfs leden vertrokken nadat vrouwen lid mochten worden.

Jan de Bruin, adjunct-directeur en archivaris van het Westfries Archief, is blij met de stukken van de Rotary Club. "Wij verzamelen historisch materiaal over de hele breedte van de regio, en Rotary Club Hoorn krijgt hier zijn eigen hoofdstuk binnen ons archief, zodat generaties na ons de tijdsgeest van vroeger jaren kunnen zien en voelen. Dat is heel waardevol."

OUDE NOTULEN Gerard Kamstra, lid van de archiverings commissie van de club, vindt eigenlijk alle stukken waardevol. Er zijn door de jaren heen best bijzondere gasten geweest en daar zijn verslagen van. Toch vindt hij de oude notulen uit de periode van de oprichting in 1948 het meest beeldbepalend. Die geven prachtig weer in wat voor tijd we toen leefden. Tijdens de oprichting waren alleen mensen uit de zogenaamde 'gegoede burgerij' lid. Heren met een prominente plek binnen de samenleving en zij kwamen niet 's avonds, maar in de middag bijeen, voor een lunch. Tijdens zo'n bijeenkomst was er al eens, in 1948, een spreker over gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Die spreker was toen zijn tijd ver vooruit, want anno 2018 is deze discussie zeer actueel. "En er was nog zo'n spreker die zijn tijd ver vooruit was", vertelt Kamstra, "In 1950 sprak de directeur van de Nederlandse Bank bij ons en het meest opvallende aspect waar hij over sprak, was integratie. Ook een onderwerp dat veel besproken is in onze tijd."

IEDEREEN KAN LID WORDEN Rotary Club Hoorn heeft nu 25 leden en de nodige afgesplitste dochter organisaties. Tijden zijn veranderd, geeft Kamstra aan, tegenwoordig kan iedereen lid worden. Toch zie je in de praktijk dat het tot dusver voornamelijk ondernemers zijn die lid worden van onze club.