• Nikki Kimmijzer, Tessa Heijdra en Floor Heijdra bij het levensgroot schaakspel

    Benno Ellerbroek

Schaakspel in binnentuin

HOORN De officiele opening vindt binnenkort plaats, maar het project 'Levensgroot schaakspel in de buitenlucht' is verbazingwekkend snel gerealiseerd. Rob Bennis, een van de oprichters van 'Voor een mooie stad' vertelt dat dit onder andere komt doordat zij elke week met de gemeente om tafel zitten om te praten wat er onder de inwoners van Hoorn speelt aan initiatieven. "Door deze korte lijnen met de gemeente kan snel geschakeld worden."

door Irina Hoffer 

Bij dit project was dat ook het geval. "Toen de schaakclub Caïssa-Eenhoorn met hun verzoek kwam, dachten we eerst aan een plek in de tuinen tegenover Vivaldi. Al snel bleek dat deze niet van de gemeente zijn. In een gesprek met Gerben Bakker van Bibliotheek Hoorn vertelde hij op dat hij een invulling zocht voor de binnentuin. We brachten hem direct in contact met Co Buysman, voorzitter van de schaakclub, en beide partijen waren meteen enthousiast."

AFVINKLIJST PROJECT Wie een idee heeft om Hoorn nog mooier te maken, kan dit melden in de etalage op de site vooreenmooiestad.nl, of op locatie in het Stadslab, dat in de Bibliotheek zit. Daarna kunnen mensen erop stemmen. Als er genoeg voorstanders zijn gaat het project door en komt er een afvinklijst in beeld waarop staat wat nodig is om het project uit te voeren. Dat kan van alles zijn: vrijwilligers, materialen en diensten. Is de afvinklijst compleet, dan kan het idee uitgevoerd worden.

VEEL STEUN Voor het schaakspel hebben diverse partijen zich ingezet. Schildersbedrijf Wilmans sponsorde de schaakstukken, Jos Bouwhuis tuinen zorgde voor de bestrating, BBH Sierbestrating zorgde voor tegels, de Spellenhoorn leverde de schaakstukken met korting en de familie Van Weegen zorgde voor een aanhanger voor het vervoer van de tegels. "Tweeëndertig van onze leden hebben allemaal een steen van het schaakveld gesponsord," meldt Co. "Schaken is leuk, iedereen kan het doen. Het is niet meer zo dat het door starende oude mensen gespeeld wordt, steeds meer kinderen leren het spelen." Het blijkt voordelen te hebben: kinderen presteren beter doordat ze zich leren concentreren en het is een sport waar je nieuwe mensen ontmoet en leert kennen. "Daarbij past de historische omgeving van de binnentuin bij onze historische sport. Er is een school vlakbij, waarvan de kinderen eenvoudig naar het schaakveld kunnen gaan. Wie weet kunnen we met de school nog iets samen organiseren."

ONTMOETINGSPLEK Gerben Bakker van Bibliotheek Hoorn is tevreden. "Voor ons is het schaakveld leuk en gezellig. Er gebeurt weer iets op het binnenplein, het is een prikkelende, inspirerende ontmoetingsplek geworden die past bij de insteek van een moderne bibliotheek. Mensen spelen een spelletje schaak en genieten daarna bijvoorbeeld van een kop koffie met een krant of tijdschrift in het leescafe."

Robin Duson, Nederlands jeugdkampioen uit Hoorn, is gevraagd voor de aanstaande officiële opening van het buitenschaakspel.