• Al het zwerfvuil naast de provinciale weg wordt opgeruimd.

    Gerda Holla

Schoon genoeg van zwerfafval

ABBEKERK-MEDEMBLIK Een enorme hoeveelheid troep langs de provinciale weg tussen de grasdrogerij in Abbekerk en het BP tankstation in Medemblik. Arie de Lange uit Opperdoes ergerde zich er al maanden aan. Hij besloot z'n ergernis om te zetten in actie en trommelde enkele vrijwilligers van de 'Stille raper club' op, om gezamenlijk de bermen van die weg op te schonen.

Gerda Holla

NATUUR Aagg Anna van Buuren uit Blokker, Anne de Bruin (64) uit De Weere en Marjo de Kooning (48) uit Midwoud zijn van de partij op vrijdag 9 februari. Marjo komt als hardloper vooral veel zwerfafval tegen langs de Zuiderweg tussen Midwoud en Opperdoes. "Ik zie daar veel rommel van scholieren maar ook blikjes en alcoholflessen die blijkbaar uit de auto gegooid worden. Het is toch onvoorstelbaar dat zelfs volwassenen zo met afval omgaan. In de natuur past geen plastic en ander afval. Daarom doe ik met plezier mee aan deze actie en hou ik zo m'n eigen opschoonmomenten om de wereld een beetje mooier te maken."

ZWERFVUIL Arie de Lange is verbaasd over alle rommel die hij aantreft. "Ik wist dat het erg was, maar zó erg. Als je loopt zie je nog veel meer liggen dan als je er met de auto langs rijdt. Het is echt gigantisch wat hier allemaal in de berm ligt. Het is toch van de zotte dat mensen alles neergooien en niet de moeite nemen om het netjes in een afvalbak te gooien of thuis in de vuilcontainer." Aagg Anna is het met hem eens en somt op wat ze zoal tegenkomt: "Heel veel blikjes, sigarettendoosjes en peuken, piepschuim, flacons van shampoo, snoeppapiertjes, medicijnenstrips, stukken afgebroken paaltjes, stukken plastic, papier, flesjes en buizen. Ik verwonder me er enorm over. Het is echt niet te begrijpen wat mensen allemaal uit auto's gooien." Anne de Bruin uit De Weere kijkt inmiddels nergens meer van op. "Ik fiets wekelijks een route van 25 km over de buitenwegen en ruim al het zwerfvuil op dat ik tegenkom. Dat zijn wekelijks gemiddeld twee vuilniszakken vol. Ik heb laatst zelfs nog een compleet nieuwe zwarte damesfiets uit het water gehaald bij het busstation in Abbekerk."

SCHOON Na ruim twee uur is bijna het hele stuk tussen de afslag Twisk en de afslag Opperdoes aan twee kanten schoon. Aagg Anna heeft er een goed gevoel bij: "Het is geen vervelend werk zo in de buitenlucht. Straks zit ik lekker voldaan op de bank." En lachend: "En ik hoef ook niet meer naar de sportschool." Arie: "We hadden nog veel meer willen doen, maar dat lukt gewoon niet. Er ligt veel te veel." Anne neemt al het afval mee om het gescheiden in te kunnen leveren en laat weten hoeveel verwijderd is: "Ik heb 268 blikjes, 11 plastic flesjes en 23 vuilniszakken vol met restafval geteld." Arie: "We willen binnenkort verder gaan zodat het hele stuk netjes wordt. Extra hulp is van harte welkom. Iedereen die mee wil helpen kan het me laten weten door te bellen of te appen naar 06-414 429 85."