• Phyllis Kneefel, choreografe van OER.

    Meermak

Serie: op weg naar theaterfestijn OER

Dansen in het rietland

BLOKWEER Natuurpark Mak Blokweer is vanaf 7 september de locatie voor de grote openluchttheater voorstelling OER, waaraan West-Friezen meewerken. Het Westfries Weekblad kijkt deze weken met OER vooruit.

HEEL ANDERS In een rietland dansen is heel anders dan in een theater. Je hebt te maken met wind en misschien zelfs regen, een ongelijke dansvloer en in het geval van OER veel wuivend riet. Maar dat is precies waar volgens de Hoornse choreografe Phyllis Kneefel de uitdaging zit. "Bij een locatievoorstelling heb je allerlei onverwachte elementen. Dat betekent dat je altijd op het toppunt van je concentratie moet werken. En je moet niet vies zijn van een beetje improvisatie als het even niet gaat zoals gepland."

AFSTANDEN AFLEGGEN Phyllis is verantwoordelijk voor de dans bij OER. Dansgezelschap De Dansonderneming, waar Phyllis als uitvoerend danseres actief is, én vijf speciale OER-danseressen zullen de voorstelling ondersteunen in choreografieën van Kneefel. "Je moet bij een project als dit rekening houden met de grootte van de locatie," vertelt ze tijdens een repetitie. "Kleine bewegingen vallen snel weg en pas als je afstanden aflegt en veel met herhaling werkt, komt de weidsheid van het natuurlijke decor tot leven. Dat betekent dat de dansers anders moeten bewegen dan in een theater, waar het publiek dicht op het podium zit. Dat geldt trouwens net zo voor de acteurs. Dit is een hele andere tak van sport en daarom juist superleuk om te mogen doen."

PREMIERE OER gaat op 7 september in première. Info en kaarten, via: www.meermak.nl.