• De politie voert een groepje weg van de Sinterklaas intocht in Hoorn.

    Theo Annes

'Sfeerverpesters' weggeleid van Sint intocht in Hoorn

HOORN De politie heeft zaterdagmiddag in de aanloop naar de intocht van Sinterklaas ingegrepen toen groepjes voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar steeds meer agressief begonnen te bejegenen. Daartoe werd onder andere één van de groepen weggeleid van de intocht. 

Eerder deze week leek het er nog op dat er meerdere demonstraties zouden zijn rond de intocht van Sinterklaas in Hoorn. De demonstraties waren gepland en aangevraagd om standpunten voor- en tegen Zwarte Piet uit te dragen. 

De landelijke groep Kick Out Zwarte Piet zou ook in Hoorn komen demonstreren, waarop de groep 'Cultureel Erfgoed Hoorn' een bij de sfeer van de intocht passende tegendemonstratie aankondigde. Vrijdag meldde Kick Out Zwarte Piet niet naar Hoorn te komen, waarop ook Cultureel Erfgoed Hoorn het protest afblies. 

Wel was er zaterdagmiddag nog een kleine demonstratie van de groep Movement of Colour, een groep West-Friese jongeren, die actief is met activiteiten en discussie rond identiteit en discriminatie. De actie was aangevraagd en toegestaan, onder de voorwaarden die gemeente Hoorn had vastgesteld, waaronder regels als 'geen leuzen roepen' of verstoren van sfeer. Gemeente Hoorn had algemeen al aangegeven 'zero tolerant' te zijn bij verstoring van de intocht. Enigszins verbolgen waren leden van Movement of Colour toen een banner die ze hadden opgehangen door de politie werd weggehaald. 'Er staat geen onvertogen woord op', werd gezegd. Ook vonden ze dat 'sinds de ochtend de regels steeds veranderd worden'. Op hun banner stond ; 'Hoorn, je kan het', met in kleine letters 'Nederland Zwarte Piet Vrij'. 

De intocht van Sint en Pieten in de haven en de rondtocht door de binnenstad in Hoorn zijn zonder problemen verlopen.