• Een boek lezen voor de lijst van 'Nederlands'.

    Irina Hoffer

Silent disco: jongeren in de bibliotheek

WEST-FRIESLAND Bibliotheek Hoogkarspel gaat de uitdaging aan: die bieb maakt werk van de Boekenweek voor Jongeren. Velen wisten, met de wetenschap 'jongeren lezen geen boeken' op zak, niet eens dat er boekenweek voor jongeren is. En de praktijk is ook: medewerkers van bibliotheken en mediatheken zijn op de hoogte, alleen de jongeren weten niet. Of nauwelijks. De Westfriese Bibliotheken willen er wat aan doen en bieb Hoogkarspel houdt daarom een Silent Disco op vrijdag 21 september, als aftrap van deze Boekenweek. 

Irina Hoffer

BOEKENWEEK GESCHENK Gekoppeld aan de Boekenweek is er het boekenweekgeschenk voor jongeren: het boek 3PAK, een bundel met korte verhalen van een top trio. Dit jaar geschreven door Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong. Daarnaast organiseert de schrijverscentrale in het kader van de Boekenweek een Literatour met twintig schrijvers. Zij doen tijdens deze week honderd scholen aan.

3PAK IN HET REK Het Martinuscollege in Bovenkarspel laat de Literatour voorbijgaan. De school is zich daarbij wel bewust van de Jongeren boekenweek en heeft het boek 3PAK in huis en heel mbo-4 gaat hiermee aan de slag. Mevrouw Visser, medewerker van de mediatheek, laat weten dat elk jaar alle tweedeklassers van het Martinuscollege een schrijver op bezoek krijgen. Dat wordt schoolbreed ingezet. Op de vraag of volgens haar jongeren nog lezen, antwoordt zij: "Jazeker, je kijkt ervan op hoeveel er nog gelezen wordt en hoe enthousiast de leerlingen erover zijn. Dit komt onder andere door een goede samenwerking met de leraren die enthousiast zijn over hun vak en de boeken aanbieden via opdrachten." Mevrouw Klein, medewerker van de mediatheek in het RSG, meldt dat ook het RSG niet meedoet met de Literatour. Zij geeft aan dat in het RSG veel gelezen wordt, wat blijkt uit de uitleencijfers. Dit komt volgens haar door de uitgebreide collectie Nederlandse literatuur en jeugdliteratuur.

ONDERTITELING Een rondvraag langs diverse jongeren levert een ander beeld op. Bo Hoff (17) zegt: "Ik lees alleen boeken voor de lijst omdat het moet. Andere kinderen doen dat ook, ze lezen niet voor hun plezier. Omdat onze leraar meldde dat het belangrijk is het nieuws in de gaten te houden voor het examen, lees ik nu ook vaker de krant." Volgens Borre Puts (14) lezen kinderen alleen ondertiteling van films en teksten bij spelletjes. Ze lezen geen boeken maar kijken veel films en filmpjes op YouTube. Zijn zus Yana (17) beaamt dit: "Kinderen lezen alleen maar omdat ze moeten lezen voor de lijst." Loek Timmer (17) leest wel voor zijn plezier, maar weet niet hoe dat voor andere kinderen is. Van een jongerenboekenweek weet hij niets, net als de andere jongeren.

E-BOOKS Ineke Schilstra, voorlichter van de Westfriese Bibliotheken, is ervan overtuigd dat jongeren nog veel lezen. "Ik zie ze in de trein met e-readers en de krant. Ze ontdekken dat de bibliotheek naast boeken ook e-books heeft en luisterboeken; boeken die je gewoon kunt luisteren voor je lijst." Om te benadrukken dat de bibliotheek niet alleen een stoffige boekenplek is, is er de Silent disco, een avond met gedichten, verhalen en muziek. Je danst met een draadloze koptelefoon op, er is een gebarenbar, een tas met het Boekenweekgeschenk en de type-bar waar je mee kan schrijven aan een kort verhaal. Natuurlijk staat het mobiele digiLAB voor de deur geparkeerd. Aanvang: 20.00 uur. Aanmelden: klantenservice@westfriesebibliotheken.nl.

KINDERBOEKEN Vooralsnog haakt alleen de bieb in Hoogkarspel met activiteiten in op de Boekenweek voor Jongeren. Meer algemeen is in de regel de aandacht voor de Kinderboekenweek die binnenkort ook van start gaat: woensdag 3 oktober tot en met zondag 14 oktober.