• Leon Koopman (links) en Niels van Diepen zijn volop in training voor de Open Spanbroeker Sjoel Kampioenschappen.

    Co Schipper

Sjoelstrijd in Spanbroek

SPANBROEK Op vrijdag 19 januari is Spanbroek weer in de ban van de Open Spanbroeker Sjoel Kampioenschappen (OSSK) als vanouds weer in café VOL aan de Spanbroekerweg. Een jaarlijks dorpspektakel waar fanatiek gestreden wordt om de ultieme eer. Een jaar lang door het dorp lopen als de beste sjoeler van Spanbroek en Opmeer. Koopman en Van Diepen gaan voor de volle winst

door Co Schipper

Niels van Diepen en Leon Koopman uit Spanbroek doen al jaren mee met dit evenement en wisten hun deelname ook nog wel in winst om te zetten. Drie maal op rij zelfs, wat hen iedere keer als ze meedoen, tot de favorieten laat behoren. Toch is geluk ook een niet te onderschatten factor volgens Niels van Diepen, want als je in de knock-out fase een paar slechte beurten speelt tegen een team dat net toevallig een bovengemiddeld potje speelt, lig je er gewoon uit. Of je nu gemiddeld beter bent of niet.

JONG BEGINNEN Als je niet als kind begint, wordt je nooit goed in sjoelen, vinden de heren Koopman en Van Diepen. Wij sjoelen al ons hele leven en dat heeft zich uitbetaald in verschillende kampioenschappen. Een geheim hebben ze niet. Je moet gewoon vaak sjoelen, dan wordt je er vanzelf goed in. In onze tienerjaren speelden we een wintercompetitie met een aantal van onze vrienden. "Dat hebben we een aantal jaren gedaan en dat ging er fanatiek aan toe", vertelt Niels van Diepen. "Ook nu komen tijdens feestjes de sjoelbakken soms uit de kast en wordt er nog net zo fanatiek gespeeld als toen. Dan winnen we echt niet altijd."

WAX Opmerkingen over de speciale wax met bijzondere ingrediënten, die kroegbaas Wil Appel zou gebruiken, worden door Leon Koopman resoluut van tafel geveegd. "Als hij dat zou gebruiken, dan is die pot wax al jaren leeg, want die sjoelbakken van hem zijn veel te stroef. Hij moet aardappelzetmeel gebruiken. Daar worden de sjoelbakken mooi glad van en volgens mij heeft hij in dat eetcafé van hem zetmeel genoeg." Ook de hoogte van de bak is belangrijk. Deze moet op een gewone tafel staan. Dan is de kijkhoek optimaal om goed te kunnen gooien. Wanneer je een sjoelbak op een biljart legt, staat die te hoog en kijk je anders op de bak en dat heeft invloed op het spel."

TRAINEN Er wordt inmiddels weer getraind en dat laat Leon Koopman zien door de eerste steen die hij gooit zonder iets te raken in de vier te gooien. Natuurlijk wordt er tekort getraind, om economische redenen. Er moet immers gewerkt worden en dan schiet trainen er nog wel eens bij in en ook trainen met de kinderen er bij werkt niet, want zij nemen de sjoelbak gegarandeerd over. Toch gaan de mannen ook dit jaar weer voor de volle winst. Met minder zijn ze niet tevreden, want het wordt hoog tijd om die prijs voor de vierde keer te pakken. Aan de inzet, kwaliteiten en de trainingsarbeid zal het niet liggen. "Alleen een tekort aan geluk kan ons opbreken. Anders winnen we zeker". Spreken de heren zelfverzekerd.