• aangeleverd

Slenteren langs lint van kramen

BOVENKARSPEL Inwoners van Stede Broec kijken er al geruime tijd naar uit: de Jaarmarkt. Op tweede pinksterdag, maandag 21 mei, is het zover.

De Jaarmarkt Stede Broec is weer helemaal vol geboekt met maar liefst 240 kramen. De opstelling van de markt is op de zuidelijke parkeerterreinen en de hele stationsweg aansluitend tot Hét Postkantoor.

Gevoel voor humor en een rappe tong zijn de vrolijke noten die het stand-werken tot een aparte kunst maken.Op de jaarmarkt loopt een deskundige jury rond, onder leiding van oud topscheidsrechter Roelof Luinge , die deze eigenschappen gaat beoordelen en een winnaar kiest.

KONING VAN DE STANDWERKERS De winnaar wordt na de jaarmarkt gehuldigd in Hét Postkantoor , krijgt een mooie bokaal , en mag zich voor een jaar de koning van de Standwerkers noemen.

Op het verblijfsterrein voor het gemeentehuis kunnen bezoekers zich tegoed doen aan gebraden worst en wordt tevens koffie of een drankje geserveerd.

Alle activiteiten worden vanuit het Gemeentehuis verplaatst naar Hét Postkantoor. In Hét Postkantoor zijn tijdens de jaarmarkt diverse activiteiten. De kaartverkoop en informatie van het nieuwe seizoen . In het theatercafé is er live muziek met onder meer optredens van regionale muzikanten.

KOOKSTUDIO 't Stadsplein beschikt over een professionele kookstudio, waar workshops en activiteiten worden georganiseerd. Tijdens de jaarmarkt is er een taartenbakwedstrijd. Deelnemers worden uitgedaagd om thuis de lekkerste en mooiste taart te bakken. De jury bestaat uit enthousiaste bezoekers die de taarten komen proeven en beoordelen.

De bakker van de best beoordeelde taart wint een gratis deelname aan een kookworkshop in de Kookstudio. De deelnemers aan de taartenbakwedstrijd kunnen zich tot donderdag 17 mei aanmelden bij 't Stadsplein. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.tstadsplein.nl

SCHOOLFOTO'S Ook dit jaar verzorgt de historische vereniging Oud Stede Broec weer een fototentoonstelling. Het thema voor dit jaar is "schoolfoto's". Uit de 3 dorpen van de gemeente Stede Broec worden ongeveer 150 foto's gepresenteerd uit de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog tot en met de jaren 80.

Het zijn merendeel foto's van alle lagere scholen uit deze dorpen. Ook zijn er foto's van leerlingen van de lagere tuinbouwschool in Grootebroek te bewonderen.

Daarnaast zijn er wat groepfoto's van kinderen te zien en ook een aantal foto's van jeugd voetbalelftallen.

Omdat niet alle namen van de mensen op de foto's bekend zijn, hoopt de organisatie dat veel bezoekers de personen, waarvan de namen ontbreken, zullen herkennen, zodat deze alsnog kunnen worden ingevuld.

Ook de Vrouwen van Nu hebben een stand in Hét Postkantoor. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie over workshops of de leeskringen, wandelgroep, fietsgroep, tuinclub, handwerkgroep en vele andere creatieve activiteiten.