• Tonie Bielsma (midden) met haar drie dochters en kleindochter tevreden voor haar nieuwe woning

    Irina Hoffer

Speciaal wonen in Romeinhof

Iets overhebben voor je buurman of buurvrouw

Irina Hoffer

ENKHUIZEN Zevenenzeventig jaar geleden geboren in een hofje in Den Haag en nu opnieuw een hofjeswoning. Tonie Bielsma is een van de bewoners die onlangs de sleutel ontving van haar nieuwe woning in het Romeinhof. Het is een speciaal hofje, met een bijzondere insteek.

Anita Muskee, van de afdeling PR en communicatie legt uit dat de overheid vraagt om meer participatie van alle inwoners. "In het kader van nabuurschap heeft Woningcorporatie Welwonen vele gesprekken gevoerd met mensen die graag in het hofje wilden wonen. Met vragen als: Wat doe jij om het samen wonen te doen slagen? Wat voor activiteiten zou jij wel of niet samen met de andere bewoners doen?" In het kader van minder individualisme en juist meer participeren hoopt Welwonen in dit hofje een samenlevingsvorm te realiseren waar mensen elkaar helpen en dingen samen doen. Je buurvrouw of buurman, daar heb je iets voor over. Zeker wanneer mensen ouder worden en meer hulp nodig hebben. "Dan heb je steun aan elkaar."

SOCIAAL EN GEZELLIG Tonie vertelt rustig hoe zij tot haar keuze kwam. "Heel toevallig zag ik een melding in een krantje voor een vijftig plus woning in een hofje. Daar heb ik meteen op gereageerd. Het interview was hartstikke leuk en ze waren meteen heel positief over me." Dochter Ursula Klein moet lachen en voegt toe: "Mijn moeder is heel sociaal. Ze houdt van gezelligheid en maakt graag een praatje. In het huis waar ze woonde komt iedereen altijd bij haar langs. Het wonen in zo'n sociaal hofje is haar op het lijf geschreven."

LEERLOOIERIJ Het heeft wel even geduurd voor het project af was. Door de archeologische vondsten van onder andere vele koeienhoorns, er bleek op deze plek vroeger een oude leerlooierij gevestigd, heeft de bouw wel wat langer geduurd. Ook door het gebrek aan heipalen werd alles wat vertraagd. Maar daarna vorderde alles gestaag en nu staan er vier drie- en elf tweekamerwoningen. Allemaal hebben ze aan de hofzijde de voordeur en onder het raamkozijn een betonnen bankje.

BEWONERSVERENIGING De bewoners varieren in leeftijd van achtentwintig tot tachtig jaar. Samen hebben de bewoners een bewonersvereniging opgericht waarin de huisregels benoemd zijn. Zo wordt de tuin gezamenlijk onderhouden, mag er alleen voor de eigen woning gerookt worden en mag er geen wasgoed aan de tuinkant hangen. "Binnenkort wordt de tuin ingericht. In het ontwerp stond dat er een picknickbank voor mijn woning zou komen, maar ik wilde liever een boom. Ik hou van bomen. We hebben dit met elkaar besproken en nu komt de picknickbank ergens anders en komt er toch een boom."

NIEUWE PROJECTEN Naast dit hofje heeft Welwonen in het kader van nabuurschap een nieuwbouwhofje in de planning op de Reigerweg. Binnenkort vragen ze ook de omgevingsvergunning aan voor de verbouwing van vier leegstaande pandjes op de Nieuwstraat, hoek Westerstraat voor een Samen(t)huis voor alleenstaande 55-plussers.