• De crew van Musicalvereniging Z en V Opmeer die in mei 'Oorlogswinter' in de stal van Co Scholten in Zandwerven gaat uitvoeren.

    Musicalverewniging Z en V Opmeer

Stal-theater in Zandwerven

OPMEER Musicalvereniging ZenV Opmeer heeft een bijzondere locatie gevonden, voor een speciale musical die vanaf begin mei wordt uitgevoerd: Oorlogswinter. De locatie in Zandwerven is niet geheel toevallig gekozen, want de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kent er vele verhalen; als verzetshaard, als plek met veel locaties voor onderduik, als één van de droppingzone's vanuit geallieerde vliegtuigen vanuit Engeland, van materialen voor het verzet. Het verhaal over de droppings én over de keuzes anno 2018 van de musicalvereniging met Oorlogswinter. 

Op het moment dat je Spanbroek en de Tweede Wereldoorlog in één adem noemt, denken de meeste mensen direct aan de droppings van wapens en andere materialen voor het verzet destijds. Er zijn vele vliegtuigen geweest die materialen gedropt hebben op droppingsveld Mandrill in de weilanden tussen Zomerdijk en Zandwerven, maar er vlogen ook bommenwerpers over richting Duitsland en weer terug. Op maandagavond 12 juni 1944 stijgt een bommenwerper op van de basis Kelstern, Lincolnshire in Engeland. Het is de Lancaster ED 938 code CF F onderdeel van het 625e squadron. Dit vliegtuig wordt door de bezetter neergehaald en stort neer op het land van de familie Groot in Zandwerven, vlak achter de plek waar nu Zorgcafé 't Koetje staat.

Dit is het raakvlak met het theaterstuk 'Oorlogswinter' dat Musicalvereniging Z en V Opmeer begin mei gaat brengen in de stal van de familie Scholten in Zandwerven. "We willen het oorlogsverleden van de regio spiegelen aan de musical." Peter Groenendijk, regisseur en artistiek leider van de vereniging is enthousiast over de gekozen locatie. "Door de crash van het vliegtuig in Zandwerven wordt het letterlijk een beeldbepalend verhaal. Zo breng je het beroemde verhaal van Jan Terlouw dichter bij de mensen en kun je de historie extra onder de aandacht brengen en extra waarde geven." Het verhaal gaat over een jongen die door omstandigheden een neergestorte piloot helpt en zo bij het verzet betrokken raakt. Gerard Appel van Stichting Historisch Spanbroek Opmeer ziet de overeenkomst wel. "Ook in Spanbroek werd een ontsnapte piloot geholpen. De familie Zuurbier aan de Zomerdijk haalden een ernstig verbrande piloot binnen en hebben hem proberen te helpen. Deze man is helaas wel opgepakt door de Duitsers."

THEATER IN EEN STAL Op zoek naar een locatie voor de musical kwam de vereniging terecht bij Co Scholten, kroegbaas van Zandwerven en voormalig veehouder. 'Mijn stal is grijs en dat wilde men graag. Dat grijze en grauwe van de stal past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De stal staat leeg en daarom kan mijn stal voor de uitvoering ingericht worden als theater." Voorzitter van de musicalvereniging Anja Klaver vertelt dat ze bij Z & V niet vies zijn van dit soort bijzondere producties. "Het is altijd een uitdaging om buiten de gebaande paden te treden als vereniging en dit wordt zeker een bijzondere beleving en theater ervaring. Je moet het gewoon beleven want dit verhaal op deze manier meemaken is iets unieks." Er zijn uitvoeringen op 4, 5, 6, 10, 11 en 12 mei 2018. Ook de datums rondom dodenherdenking en bevrijdingsdag zijn bewust gekozen door de vereniging. Het verhaal moet dicht bij de mensen staan, zonder poespas. Het moet puur zijn en de beleving aan het publiek meegeven, motiveert Peter Groenendijk de keuze van tijdstip en locatie,

JONG TALENT Al eerder presenteerde de vereniging met succes musicalvoorstellingen op bijzondere locaties. Zo werden een witlofschuur en de Oranjehal in Spanbroek al meerdere keren tot theater omgebouwd. Voor de musical Oorlogswinter zal dus de melkveestal met ovale vorm in Zandwerven omgetoverd worden tot een uniek belevingstheater, een locatie die extra mogelijkheden biedt om de uitvoering meer luister bij te zetten. "In deze musicalproductie is ook plaats voor jong talent en dat hebben we prima kunnen invullen", aldus Anja Klaver. "Naast de 'vaste' jongere generatie talenten van Z&V, hebben een tiental kinderen uit Opmeer en omgeving een aandeel in de voorstelling. Het is fijn te merken dat ook de jonge generatie interesse heeft in podiumkunsten en open staat voor de thematiek van deze voorstelling. De kinderen moeten een aparte dimensie geven aan het verhaal. In oorlogsgebied wonen immers niet alleen volwassenen." Mooie bijkomstigheid is dat Z & V als eerste amateurvereniging de rechten van het verhaal heeft verworven en met muziek van hun eigen muzikaal leider Marieke van Diepen kun je gerust stellen dat dit een unieke productie wordt.