• Gerda Holla

Stille rapers in het zonnetje

WEST-FRIESLAND Hoe zou West-Friesland er uit zien zonder stille rapers? Vast een stuk minder schoon! Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier realiseert zich dat als geen ander en nodigt daarom 60 stille rapers, waarvan 16 uit West-Friesland, uit voor een verrassingsmiddag op vrijdag 13 oktober op hun kantoor in Heerhugowaard.

Tina Beishuizen uit Medemblik is éen van de genodigden. Ze raapt voornamelijk op de Vooroever, tussen Medemblik en Onderdijk. "Ik wandel daar veel en ik stoor me aan de troep die daar ligt." Ze raapt niet op een vaste dag of tijd en alleen als het goed weer is. "Ik zorg dat ik iedere keer zeker twee zakken vol heb. Daar ben ik zo'n drie uur mee bezig." Ze vindt het erg leuk dat ze deze middag mag gaan bijwonen en hoopt ook meer te weten te komen over zwerfafval.

Siem Appel, jager, uit Benningbroek is ook een stille raper en gaf zichzelf op voor de verrassingsmiddag. Hij raapt vooral in en rond z'n jachtvelden. "Ik vind dat we ons jachtgebied vrij moeten houden van rotzooi, dus het hoort een beetje bij onze hobby. We oogsten uit de natuur en ik vind dat dat ons ook verplicht de natuur schoon te houden."

Anne de Bruin uit De Weere fietst wekelijks een route van 25 km op de buitenwegen rondom haar woonplaats. "Ik heb een schepnet, een tang en een telescoopstok. Ik had de laatste keer 35 blikjes, 15 flessen en een halve zak restafval. Dat is een gemiddelde 'weekopbrengst'. Daar ben ik zo'n drie uur mee bezig." Onderweg heeft ze veel contact met mensen die waardering hebben voor wat ze doet. Ze vindt het wel vreemd, dat de mens het enige organisme is dat z'n eigen nest bevuilt. "Ik denk toch dat het goede voorbeeld geven het beste is."

Met irritatie alleen bereik je natuurlijk weinig. "Ik heb me voorgenomen me er niet aan te ergeren maar er wat aan te doen. Het heeft geen zin om te gaan lopen wijzen. Als mensen zeggen 'de jeugd van tegenwoordig' is dat makkelijk gezegd maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik vind op routes waar geen jeugd fietst ook genoeg en als ik langs grote wegen rijd zie ik ook van alles liggen. Dat komt gewoon uit auto's."

Dat ze uitgenodigd is vindt ze echt tof. "Ik vind het heel erg leuk dat we die aai over de bol krijgen. Want uiteindelijk moet je het allemaal met elkaar oplossen."

Monique Leenders van het Hoogheemraadschap is blij met alle aanmeldingen. "We hebben afgelopen zomer een campagne gehad om schoon water onder de aandacht te krijgen. Zo min mogelijk zwerfafval levert een belangrijke bijdrage aan schoon water. De stille rapers helpen ons daar enorm bij. Samen zorgen we dus voor schoon water. "

Iedereen kan stille raper worden. Met een vuilniszak en eventueel een paar handschoenen kun je aan de gang.

Voor een grijpstok kan contact opgenomen worden met de gemeente en op de website www.nederlandschoon.nl kan nog meer (gratis) materiaal besteld worden.