• Swaegh Zingt: iedereen in dezelfde frisse oranje uitstraling.

    Swaegh Zingt

Swaegh Zingt: fris en modern

ZWAAG Het is weer tijd voor hun jaarlijkse korenfestival in thuishonk De Witte Valk. Swaegh Zingt krijgt dit jaar, op zondag 14 januari, versterking van Ontroerend Goed uit Wormerveer en Join's Meeting uit Wieringermeer.

Joyce Mul

Ieder jaar begin januari staat hun eigen korenfestival op het programma. "Het is een echt dorpsgebeuren", aldus Lida Rood, voorzitter bij Swaeght Zingt. "Eén vaste zondagmiddag in het jaar die niet meer is weg te denken. De Witte Valk is dan bomvol en gezelligheid kent geen tijd. Behalve optredens van eigen hand worden er nog twee andere koren uitgenodigd om de middag zo goed mogelijk te doen slagen." Dit jaar zijn het Ontroerend Goed Koor uit Wormerveer en popkoor Join's Meeting uit Wieringermeer te gast in Zwaag.

MODERNE LIEDJES "We proberen altijd een gelijkmatig koor te zoeken, maar ook een groep die juist afwijkt", vertelt Lida. "Dit keer is dat Join's Meeting, die naast Nederlandstalige nummers ook Engelstalige popmuziek zingt." Ook het repertoire van Swaegh Zingt zelf bestaat allang niet meer alleen uit smartlappen. Hoewel de smartlappen deel blijven uitmaken van het repertoire, zijn er steeds meer moderne en bekende Nederlandse liedjes bijgekomen. "Je moet met de tijd mee gaan", is Lida van mening. Daardoor is de naam van het koor een aantal jaar geleden verandert van 'Swaeghs Smartlappenkoor' naar 'Swaegh Zingt', een naam die meer de lading dekt.

PUBLIEKE BELANGSTELLING Een goede zet, volgens Lida, want het koor is in de loop der jaren uitgegroeid tot een enthousiast en harmonieus koor (lees: 85 leden) waar met veel plezier naar gekeken en geluisterd wordt. "De publieke belangstelling neemt bij elk optreden steeds weer toe", laat Lida los. "Door de moderne nummers trek je ook ander publiek, mensen vinden dit leuk." Naast veel dorpsgenoten trekt het korenfestival ook mensen uit Enkhuizen en zelfs uit Heerhugowaard. Swaegh Zingt laat zien dat een koor helemaal niet oubollig hoeft niet te zijn, maar juist verfrissend en helemaal van nu. De kleding benadrukt dit nogmaals: iedereen in dezelfde frisse oranje uitstraling.

Het korenfestival begint om 14.00 uur in De Witte Valk. Toegang vrij.