• Tanja de Jonge schreef Cyberboy, het Nederland Leest jeugdboek.

    Theo Annes

Tanja schreef Cyberboy

Hartstikke trots op bieb collega

Jos Tesselaar

HOORN Haar collega's van de bibliotheek in Hoorn zijn maar wat trots op haar, want het boek 'Cyberboy' van kinderboeken auteur Tanja de Jonge is uitverkoren tot kerntitel van Nederland Leest Junior. ,,Dat betekent dat 65.000 kinderen in heel Nederland haar boek gaan bespreken op school,'' klinkt het trots uit de bibliotheek.

Cyberboy is het vijfde kinderboek van de 49-jarige Tanja de Jonge. Zij is eigenlijk een laatbloeier. ,,Ik ben begonnen met schrijven toen ik 33 was. Het leek mij verstandig om eerst maar eens Nederlands te gaan studeren. Op mijn veertigste ben ik afgestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.'' Tijdens haar studie werkte zij al jarenlang aan haar eerste kinderboek 'Dwaalspoor in de Diepte', waarmee zij in 2009 debuteerde. ,,Ik heb niet veel moeite hoeven doen om een uitgever te vinden. Uitgeverij Holland uit Haarlem was al snel bereid om mijn boeken uit te geven.'' Tanja heeft zich toegelegd op het schrijven van kinderboeken, omdat zij haar fantasie daar goed in kwijt kan. ,,Net als kinderen houd ik van spannende verhalen, waar je helemaal in kunt opgaan.'' Het boek 'Cyberboy' telt maar liefst 238 bladzijden en richt zich op kinderen van 10-14 jaar. ,,Het boek gaat feitelijk over vriendschap. De vraag is of je bevriend kunt zijn met een cyborg, dat is een kruising tussen een mens en een robot. De hoofdpersonen zijn twee twaalfjarige vrienden: Bjorn en Kevin.''

Door haar werk als educatie specialist bij de bibliotheek in Hoorn onderhoudt Tanja de Jonge persoonlijk contact met kinderen. ,,Ik sta regelmatig voor de klas. En ik bezoek groepen, zowel bij het basis onderwijs als bij het voortgezet onderwijs.'' Alle kinderen in groep acht van de basisscholen in Hoorn en ook de leerlingen van VMBO d'Ampte kregen het boek 'Cyberboy' cadeau, met dank aan sponsor Van der Laan. Een goede zaak, aldus de auteur. ,,Kinderen hebben steeds minder boeken thuis. Dat is jammer, want wie meer leest, gaat beter lezen. En wie beter leest, doet het later beter in de maatschappij.'' Haar werkzaamheden bij de bibliotheek in Hoorn weerhouden Tanja er niet van om door te gaan met het schrijven van kinderboeken. ,,Mijn zesde boek heet 'Syntopia'. De eerste versie ligt al bij de uitgeverij.

Het boek verschijnt in het voorjaar van 2018.''