• Sommige kinderen hebben het sprongschot al snel onder de knie.

    Gerda Holla
  • Leerlingen van groep 7-8 genieten aan het eind van de handballes van een spelletje streethandbal.

    Gerda Holla

Tophandballer verzorgt gymlessen

MIDWOUD Geen gymles maar handballes. En niet door de gymjuf maar door een echte professionele handballer. Groep 3 t/m 8 van basisschool De Koet uit Midwoud mag zich maar liefst drie vrijdagen lang verheugen op handballes door Léon van Schie; oud handballer van het Nederlands handbalteam en tegenwoordig spelend bij handbalvereniging Kras Volendam in de Nederlands-Belgische competitie.

Gerda Holla

ENTHOUSIAST Marloes Goesinnen, directrice op de school, is razend enthousiast over de komst van de tophandballer: "Ik vind het fantastisch! Een ouder van onze school, die actief is bij handbalvereniging Hauwert, heeft zijn schouders er onder gezet en dit voor ons geregeld. Ik vind het geweldig dat kinderen op deze manier op professionele wijze kunnen proeven aan de handbalsport."

T-SHIRT De breedgeschouderde circelspeler van Kras Volendam heeft het oranje t-shirt met een grote 13 op de rug van het Nederlands handbalteam aangetrokken. Léon: "Ik trek expres dat shirt aan, daarmee heb je al snel de kinderen voor je gewonnen. En het is natuurlijk een hartstikke mooie manier om de sport te promoten. Hoe vaak krijg je immers als school een international die je gymles komt invullen." Allereerst moet er even opgewarmd worden. Er wordt zijwaarts heen en weer gelopen, de armen worden er bij gebruikt en daarna wordt er veel gestuiterd met de bal. Niet alleen staand of lopend. Léon gaat al stuiterend zittend en liggen, zowel op de buik als op de rug. Als de kinderen dit nadoen blijkt het lang niet zo makkelijk te zijn als het eruit ziet. Léon drukt zich ook nog even tien keer op, ook dit wordt niet zomaar even nagedaan.

SPRONGSCHOT Hierna is het tijd om het sprongschot aan te leren; drie stappen maken, want meer mag niet bij handbal, opspringen, gooien op doel en laten vallen op de dikke mat. Sommige kinderen doen het direct goed, anderen hebben een paar keer nodig voordat ze het onder de knie krijgen. Ference Vriend heeft er in ieder geval veel plezier in. "Ik vind het leuk om zo te gooien en daarna op de mat te vallen." Dat is ook precies de reden dat Léon ze op deze manier het sprongschot aanleert. "Ik leer ze het sprongschot omdat dat iets essentieels is in het handbal en het voor kinderen vaak iets leuks is om te springen en op een dikke mat te vallen."

STREETHANDBAL Dan is het alweer tijd voor de afsluiter: Een partijtje 'streethandbal'; handbal over de breedte van het veld met twee opstaande matjes als doel. De klas wordt in vier groepen verdeeld zodat er tegelijkertijd twee keer twee teams een partijtje kunnen spelen. De bal gaat snel over en weer en er wordt veelvuldig gescoord. Roos Snip scoort maar liefst vier keer. Luuk van Meulem staat op doel en houdt een harde bal van Carice Neefjes tegen. Hij houdt er een rode hand aan over. Jordy Steenman is goed op dreef. "Binnen drie seconden moet je overspelen, dus het gaat snel, dat vind ik leuk." Collin Kleuver heeft ook veel plezier. "Ik vond het partijtje het allerleukst van de hele handballes."

AMBASSADEUR Twee vrijdagen heeft Léon van Schie inmiddels van half negen tot twee uur de kinderen de basisbeginselen van het handballen bijgebracht. Groep voor groep, tijdens de uren waarop anders de reguliere schoolgymles zou zijn. Léon is goed te spreken over de gegeven lessen. "Het is goed gegaan! Veel enthousiaste kinderen en ze deden fanatiek mee. Volgende week gaan we weer een stapje verder met meer spelvormen." Léon heeft als topsporter een druk bestaan. "Wij trainen negen keer in de week, zes keer baltraining en drie keer krachttraining. Wij trainen 's middags van vier tot zes op de club, dan eten we gezamenlijk en daarna trainen we van acht tot tien 's avonds." De ochtenduren gebruikt hij zoveel mogelijk om kinderen te inspireren voor de sport. "Het is zo'n mooie sport, het moet gewoon gepromoot worden. Ik ben er zelf op m'n vijfde mee begonnen en het is voor mij het mooiste dat er is. Het is ook m'n hobby en daar wil ik zoveel mogelijk mensen enthousiast voor krijgen." Handbal is lang niet bij alle kinderen bekend. "Veel kinderen, vooral jongens, weten niet echt goed wat handbal is. Door kinderen en met name jongens kennis te laten maken met handbal kunnen we bij de clubs ook weer meer leden krijgen. Vanaf augustus heb ik de kans gekregen bij Sportkoepel in Volendam om handbal te gaan stimuleren bij scholen. Inmiddels krijg ik ook veel opdrachten vanuit het Nederlands Handbal Verbond om jongenshandbal te promoten. Tevens ben ik éen van de ambassadeurs van het jongenshandbal project van het NHV."'

DATA Op vrijdag 23 maart geeft Léon voor de laatste keer handballes aan de kinderen van De Koet in sporthal De Tripkouw. Ouders en andere belangstellenden zijn welkom om vanaf de tribune deze les te volgen. Na deze clinics zullen de kinderen goed voorbereid zijn op het schoolhandbaltoernooi dat vanaf 4 april op drie woensdagmiddagen plaatsvindt op sportcomplex De Westrand in Wervershoof. Om handbal op het hoogste niveau te aanschouwen nodigt Léon van Schie iedereen uit om op zaterdag 31 maart 19.00 uur de play-off wedstrijd tegen OCI Lions te komen bekijken in sporthal de Opperdam te Volendam. Info op www.handbalvolendam.nl/topsport.