• Tuinen kijken dit weekend bij bijvoorbeeld leden van De Groene Route.

    P.Neefjes
  • Ook tuinen open via Top in de Kop deelnemers.

    Familie Out

Tuinen kijken in West-Friesland

WEST-FRIESLAND Komend weekend komen liefhebbers van tuinen aan hun trekken. De twee organisaties van tentoonstellingstuinen houden open tuinen dagen. In West-Friesland zijn actief het samenwerkingsverband van tuineigenaren en kwekerijen De Groene Route en het verband Top in de Kop. Bij die laatste zijn er vooral deelnemers van verderop in de Kop van Noord-Holland en enkele in West-Friesland. Beide organisaties hebben open tuinen 20 en 21 juli. 

'Proef de rijkdom van de zomer' bij De Groene Roete

WEST-FRIESLAND 'Proef de rijkdom van de zomer', onder die noemer worden er in West-Friesland in de weekend van 20 en 21 juli weer open tuinen gehouden, door de samenwerkingsverband De Groene Route.

De Groene Route is één van de samenwerkingsverbanden die er zijn van particuliere deelnemers en kwekerijen die aan liefhebbers van tuinen, planten en tuinarchitectuur de tuin laten zien. Tuinen die na jaren voorbereiding, uitbreiding en verandering bijzonder genoeg zijn om aan derden te tonen. Om te laten zien wat 'groen' vermag, maar ook om inspiratie te bieden voor de soms luttele vierkante meters achter en voor de eigen woning thuis.

De Groene Route timmert inmiddels vijf jaar aan de weg en heeft de 'Open Tuin' weekeinden als toonbeeld en pronkstuk. En een manier om visie op tuinontwerp te tonen. Want, zo meldt de vereniging over de deelnemers: "Duurzaamheid en milieubewust werken staan bij allen hoog in het vaandel."

Het open weekend 20 en 21 juli wordt gekenmerkt door rijke bloei, weelderige en kleurrijke borders, rozengeur en romantiek. De organisatie van het weekend meldt voorts dat en veel totaal verschillende tuinen de poort openen en dat het loont om meerdere tuinen te bekijken om inspiratie op te doen.

Meer info over de deelnemende tuinen biedt: www.degroeneroute.nl Deze zomer zijn er twee weekends en een avondopenstelling van tuinen. Zaterdag 20 juli is De Bolderik in Wervershoof open. Zondag 21 juli de tuin van Atie en Cees Jonker in Sijbekarspel en de tuin van de Fam. Neefjes in Wervershoof. Zaterdag en zondag zijn twee tuinen in Schellinkhout en Opperdoes.

Top in de Kop Open Tuinen ook op 20 en 21 juli

WOGNUM Top in de Kop is een terugkerend evenement over meerdere momenten in voorjaar en zomer, met de mooiste tuinen en kunst in de kop van Noord-Holland.

Enkele van de deelnemende tuinen zijn in West-Friesland te vinden. Tijdens vijf gezamenlijke open weekends worden ook dit jaar weer de mooiste privé tuinen, beeldentuinen, ateliers, een rosarium en natuurvriendelijke kwekerij opengesteld voor publiek.

Tijdens het weekend van 20 en 21 juli zijn de volgende tuinen in West-Friesland opengesteld: Tuin Adri & Tineke Out, Vierkant 10 te Wognum en de tuin van familie Meeuwes, Zuiderweg 6 te Opperdoes.

Voor meer informatie kijk op www.topindekop.nl.