• MAK Blokweer

Uilenballen en Natuur- en Levende Tuinen-dag bij MAK Blokweer

BLOKKER Uilen gaan 's nachts op rooftocht. Maar wat is de prooi van een uil? Het antwoord kun je in zijn braakbal vinden. Uilen eten hun prooien met huid en haar op en braken de botjes weer uit. Dat heet een uilenbal. Aan die botjes kun je zien wat de uil voor prooi gegeten heeft. Wil je zelf ook een keer uitpluizen wat een uil eet? Dat kan bij MAK Blokweer, op zondag 31 maart van 14:00 tot 15:30.

Deze Maks' doe-middag is voor kinderen vanaf 6 jaar en vindt plaats op zondag 31 maart van 14:00 tot 15:30, aan de Kloosterhout 1-2 in Blokker. De doe-middagen worden minstens twee keer per maand georganiseerd en staan altijd in het teken van één van onze thema's natuur, boerderij en groen. Aanmelden kan telefonisch (0229-266344) of via email naar info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn €4,50 per kind (inclusief materialen).

Tegelijk met de doe-middag Uilenballen pluizen vinden ook de jaarlijkse Natuur- en Levende Tuinen-dag en de maandelijkse MAKS' Biomarkt plaats bij MAK Blokweer. Een levende tuin is een tuin die in elk seizoen barst van de levende planten en dieren. Op de Natuur- en Levende Tuinen-dag kun je advies inwinnen en inspiratie opdoen om je tuin of balkon tot leven te wekken. Ook kun je een bezoek brengen aan Raphaella's Natuurmarkt. Raphaella had tijdens de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid op 2 november 2018 de wens geuit dat meer mensen om de natuur gaan geven. Daarom realiseert de gemeente Hoorn haar Natuurmarkt tijdens de Natuur- en Levende Tuinen-dag.

Tijdens de themadag zijn er een aantal vertegenwoordigers van de KNNV aanwezig om deskundig advies te geven en je vragen over levende tuinen te beantwoorden. Er staan kramen met onder andere plantenmateriaal, zaden en informatie. Ook worden er lezingen gegeven over hoe je je tuin aantrekkelijk kan maken voor specifieke insecten of dieren.

De interactieve watertafel van Belevenisonderwijs staat op het terrein en laat jong en oud spelen met water, waardoor inzichtelijk wordt wat je kunt doen om je tuin watervriendelijk in te richten. Door de klimaatverandering is het van belang dat er in tuinen ruimte is om het teveel aan regenwater op te vangen, bijvoorbeeld door middel van voldoende beplanting. Voor kinderen is er doorlopend een knutselactiviteit. Zij kunnen zelf een insectenhotelletje maken om thuis op te hangen.

De 11-jarige Raphaella van basisschool De Rank deed vorig jaar mee aan de Schooldag van de Duurzaamheid en leverde haar gekleurde kinderwens in. Zij wilde graag dat er een natuurbeurs kwam waar iedereen kennis kan maken met de natuur, zodat de mensen zich meer bewust worden van de wereld om hen heen. Op Raphaëlla's Natuurmarkt zullen maar liefst 10 kramen staan met verschillende initiatieven, dus kom kijken en laat je blik verruimen!

De Natuur- en Levende Tuinen-themadag valt gelijk met de maandelijkse MAKS' Biomarkt, op hetzelfde terrein. Een ideale gelegenheid dus om ook met deze markt kennis te maken.

Natuur- en Levende Tuinen vindt plaats op zondag 31 maart van 10:00 tot 16:00, op het terrein van MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2, 1695 JC Blokker. Tijdens de markt zijn het bezoekerscentrum, de kijkboerderij en het natuurpark geopend. Toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan. Kijk voor het complete programma op www.mak-blokweer.nl