• Anouk Nierkens: - Zo leuk om al die blije kinderen te zien. -

    Aangeleverd
  • Anouk met haar huttenbouwgroepje in een eerder jaar.

    Aangeleverd

Vakantie vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn overal in West-Friesland. Ze zetten zich met hart en ziel in zonder daar een geldelijke beloning voor terug te krijgen. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze het? Het Westfries Weekblad maakt er een zomerserie over. Deze week: Anouk Nierkens uit Hoorn. Ze is éen van de 180 vrijwilligers die het jaarlijkse huttendorp in Hoorn mogelijk maakt. 

Gerda Holla

Deze week is het jaarlijkse huttendorp op het wielerterrein in Hoorn weer losgebarsten. Honderdtachtig vrijwilligers zorgen ervoor dat 900 kinderen tussen de zes en twaalf jaar weer een onvergetelijke week beleven. Eén van die vrijwilligers is Anouk Nierkens (17). Het is alweer de vierde keer dat zij tijdens deze speciale week de handen uit de mouwen steekt.

 

MOTIVATIE "Ik vind het vooral ontzettend leuk dat die kinderen zo blij zijn. Ze zijn weg van huis, leven zich uit en zijn lekker aan het bouwen. En alles met een doel," zegt Anouk enthousiast. Want in vier dagen tijd wordt er in groepjes van tien kinderen en twee leidinggevenden een complete hut uit de grond gestampt. "Ze hebben zoveel ideeën en met elkaar bouw je de hele week ergens naar toe. En dan komen donderdagavond de ouders kijken. Dat is eigenlijk het leukste moment van de week want dan zie je hoe al die kinderen vol trots hun hut laten zien."

OPBOUWEN Maandagmorgen om half twaalf komen de kinderen allemaal tegelijk binnen. Maar het weekend ervoor zorgen alle vrijwilligers ervoor dat alles op orde is. Dit gebeurt middels diverse workshops zoals 'hoe bouw ik een hut', regels, veiligheid, dansjes en spelletjes. Daarnaast is er een teambuilding zeskamp om het groepsproces aan te wakkeren. En de locatie wordt klaar gemaakt voor gebruik. "Op zondag bouwen we met elkaar het hele terrein op zodat de kinderen op maandag kunnen beginnen hun hut te bouwen. Als de kinderen binnen komen begint het eigenlijk echt. Ze gaan in groepjes van 10 allemaal een hut bouwen. Per groepje zijn er twee vrijwilligers." Iedereen krijgt daarvoor een plek toegewezen, gebaseerd op een land en een kleur. "De kinderen hebben van te voren vaak al hun groep gemaakt. Ze kennen elkaar al van de basisschool en zijn vriendjes of vriendinnetjes van elkaar."

ERVARING Het is dit jaar al weer het vierde jaar dat Anouk zich als vrijwilliger heeft opgegeven om mee te helpen in de huttenbouw week. "Mijn broertje heeft er aan mee gedaan. En het jaar voordat ik begon was mijn zus vrijwilliger. Zij vond het zo leuk en had zoveel nieuwe mensen leren kennen. Dus het jaar er op ben ik het ook gaan doen, samen met een vriendin. Wij hebben er ook heel veel andere mensen leren kennen." Behalve de kinderen is het dus ook voor de vrijwilligers een hele leuke week. "Als de kinderen 's avonds weg zijn eten we vaak met elkaar in Manifesto. Daar kun je ook blijven slapen. Het is op deze manier ontzettend gezellig voor de leiding. Met elkaar hebben we een heel gezellige week."

ACTIVITEITEN Naast het bouwen van een hut worden er gedurende de week nog tal van andere activiteiten georganiseerd. De activiteiten worden bedacht door de leiding en de kinderen worden ingedeeld op leeftijd. "De jongsten gaan bijvoorbeeld naar de stadsspeeltuin, dat is daar vlakbij. En de jongens gaan boogschieten. Ook is er een bootcamp activiteit. En afgelopen jaar ging een groepje meiden dansen, dat was een wordshop die door een vrijwilliger gegeven werd."

VRIJDAG De laatste dag, vrijdag, zijn er allemaal springkussens en is er een groot watergebeuren. Alles wordt klaargezet door de vrijwilligers. Vrijdagavond, voordat de week weer afgelopen is, worden alle hutten op éen grote stapel verbrand. "Daar zijn de kinderen ook bij. We eten dan als maaltijd een picknick. Met alle vrijwilligers helpen we het eten klaar te maken, zodat de kinderen lekker kunnen picknicken terwijl het vuur aanstaat."

SCHOOL Anouk heeft het doordeweeks, als het geen vakantie is, druk met school, haar bijbaantje bij Van der Valk en oppassen. Daarnaast spreekt ze graag af met vrienden. In mei slaagde ze voor haar HAVO examen. "Nadat mijn examens waren afgelopen ben ik meteen voor twee weken op vakantie gegaan met mijn vrienden. We gingen via Interrail reizen door Oost-Europa, dus ik heb in mijn vakantie al heel veel mooie dingen gezien." Na de vakantie gaat ze Voeding en Diëtetiek studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. "Daar kijk ik heel erg naar uit. Maar in de vakantie geniet ik lekker en ben ik aan het werk met als mooie afsluiter het huttendorp."

ORGANISATIE De organisatie van het huttendorp bestaat uit zeven jeugdwerkers van stichting Netwerk. Stefanie Strijker is éen van die zeven en neemt een deel van de organisatie op zich. "Ik ben samen met mijn collega's onwijs trots op deze vrijwilligers. Het is een hechte groep waarvan er veel jaarlijks terugkomen." Ze is dan ook ontzettend blij met zoveel vrijwilligers. "Het huttendorp is nergens zonder deze leuke vrijwilligers," besluit ze stellig.

INFORMATIE Ook vrijwilliger worden? Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door kunnen organisaties in heel West-Friesland vrijwilligers goed gebruiken. Meer informatie:Vrijwilligerspunt 0229-216499 of kijk op www.vrijwilligerspunt.com.

We starten met een trainingsweekend voor de vrijwilligers op 18 en 19 augustus.
Tijdens dit weekend worden de vrijwilligers voorbereid op
De 5 landen strijden tijdens dit weekend tegen elkaar en wie wint mag de afwas weggeven aan een ander land!

Als kinderwerker van stichting Netwerk samen met mijn collega's ben ik onwijs trots op deze groep vrijwilligers! Het is een hechte groep met veel vrijwilligers die jaarlijks terug komen
naar het Huttendorp, maar ook gedurende het jaar kan je ze vinden bij de kinderdisco's, vakantie Spelen Hoorn, in de stadsspeeltuin in Hoorn en andere evenementen van het kinderwerk.
Deze jongeren doen dit geheel vrijwillig. Het is een uniek concept wat we hanteren bij het kinderwerk door alleen met jongeren te werken.
Het is bijzonder en mooi om te zien hoe hecht de groep is. Met liefde komen ze helpen als we ze vragen.
Het huttendorp is nergens zonder deze leuke vrijwilligers!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Gerda ik ben de hele zomer gewoon aan het werk, dus je kan me bereiken ook telefonisch als je nog een vraag hebt. 0620752102

Met vriendelijke groet,

Stefanie Strijker
Kinderwerker

 

Ik ben 17 en doe het dit jaar voor het vierde jaar. Ik vind het vooral heel leuk dat die kinderen zo blij zijn. Ze zijn weg van huis en kunnen lekker bouwen, leven zich uit en genieten en alles met een doel. Ik vind het heel leuk om te zien dat je met een groepje bent en je bent die hut aan het bouwen en dat ze met zoveel ideeën komen. Ze willen bijvoorbeeld een hotel bouwen.

het is éen van de laatste week van de zomervakantie. Er doen zo'n 200 vrijwilligers aan mee. Het begint zaterdag voor de vrijwilligers. Zondag opbouwen en maandag begint het voor de kinderen. Zondag bouwen we het hele terrein op voor de kinderen. Maandag tot vrijdag is voor de kinderen. maandag om half twaalf komen ze aan met z'n allen tegelijk. dan begint het eigenlijk echt. Ze hebben in groepjes van 10 kinderen, twee begeleiders. Met die tien kinderen bouw je dan je hut op een toegewezen plek want het zijn vijf landen in allemaal kleuren en iedere land krijgt z'n eigen plek waar op gebouwd mag worden.

Niet persé op leeftijd maar via de basisscholen zijn er vaak kinderen die met elkaar in een groepje willen dus heel vaak heb je groepjes die al vrienden zijn van elkaar. Er doen zo'n 900 kinderen mee. allemaal tegelijk in éen week.

Maandag beginnen met bouwen dat gaat door tot donderdagmiddag. Donderdagavond komen de ouders kijken bij de hutten. Dat is eigenlijk het leukste moment want dan zie je de kinderen vol trots hun hut laten zien.

 

Het is op het terrein van de wielerbaan, het hele terrein hebben we tot onze beschikking. die week is het hele terrein van ons.

 

Iedere dag ben je er, ze blijven niet slapen.

 

M'n broertje heeftook meegedaan en daardoor ken ik het zelf ook. Zelf heb ik als kind niet mee gedaan. Eersst broertje, toen zus als vrijwilliger toen zij. De kinderen die meedoen zijn tussen de 6 en 12 jaar. Ze geven zich op via de site. het gaat ook vaak via de basisscholen waar ze elkaar weer kennen. Op een gegeven moment is het vol.