• Jolanda van Dam en haar broer Jeffrey Kuijer hebben de Alpe d'Huez bedwongen voor de strijd tegen kanker.

    Jolanda van Dam

Veel emotie op Alpe d'Huez

HOORN De Alpe d'Huez is weer beklommen door een groot aantal wielrenners en toerfietsers, om via de actie Alpe d'HuZes geld op te halen voor de bestrijding van kanker. Alpe d'Huzes organiseert al jarenlang de tocht voor fietsers, wandelaars en hand-bikers, met als doel dat niemand meer doodgaat aan kanker en met als slogan 'opgeven is geen optie'. Vooraf is er vaak aandacht voor de geldinzamelacties. Maar over de belevenissen op de Alp d'Huez hoor je in de regel niet zoveel. Het blijken avonturen om nooit te vergeten. 

Co Schipper

Jolanda van Dam uit Hoorn was dit jaar een van die deelnemers en zoals zoveel deelnemers heeft ze een bijzondere motivatie om mee te doen met deze loodzware uitdaging. "Ik ben mijn vader verloren aan kanker. Hij stierf door een hersentumor, maar ook nu heb ik weer mensen in mijn directe omgeving die kanker hebben." Vertelt ze. "Alpe d'HuZes staat al jaren om mijn lijstje en nu ik meegedaan heb kan ik zeggen dat ik iets gedaan heb om kanker te bestrijden."

BETEKENIS Van Dam vindt dat het fietsen tegen die steile berg op best zwaar is. "Maar dat wat wij doen is peanuts in vergelijking met wat kankerpatiënten moeten doorstaan voor ze hun ziekte overwonnen hebben. Op deze manier kan ik laten zien dat ik met hen en hun lot begaan ben en zo heb ik een aandeel in de strijd om kanker de wereld uit te helpen. En dat vind ik belangrijk, zeker voor jonge mensen. Het is allemaal goed geregeld in Nederland, maar soms is het goed om even stil te staan bij een ander."

NAAR BOVEN Jolanda van Dam vertelt dat toen ze onder aan de berg stond, haar eerste gedachte was: "Hoe kom ik boven?" Ze is er ook heen gegaan met de gedachte zich te laten verrassen aan de voet van berg. Ze wist wel vooraf dat het begin van de Alpe d'Huez het steilste deel is. Daarna wordt het minder steil. Ze heeft de rit naar eigen zeggen tactisch aangepakt. "Er zijn 21 bochten, voor je boven bent en ik had besloten om bij bocht 3 en bocht 9 een rustpauze te houden. Verder had ik geen tijdsdruk en wilde in mijn eigen tempo naar boven rijden. De rit was heel zwaar maar de adrenaline en vooral de aanmoedigende toeschouwers hebben me naar boven geholpen." Of ze nog eens mee gaat doen weet ze niet. Ze wil wel, maar ze ziet op tegen de voorbereidingen. Veel trainen en sponsorgelden verzamelen gaat veel tijd in zitten en daarnaast is haar leeftijd van 52 jaar ook een mogelijke reden om er van af te zien.

EMOTIONELE ONTLADING Jolanda van Dam: "Als je boven komt op de berg zit je bijna letterlijk op een roze wolk. De aankomst is een grote emotionele ontlading. Daar wacht je familie, maar er zijn ook patiënten aanwezig en familie van patiënten. Er heerst daar een bijzondere sfeer bij de finish. Echt iedereen heeft zijn eigen verhaal en met zijn allen voelt het of je op een echte roze wolk zit." Jolanda deed mee samen met haar broer Jeffrey Kuijer. Jolanda wist de top 1 keer te halen. Jeffrey is 5 keer naar boven gereden en samen hebben ze 8000 euro bij elkaar gefietst voor het goede doel en daar komt nog een klein beetje bij.