• Botters in vol ornaat, komend weekend in het Zuiderzeemuseum.

    Zuiderzeemuseum

Vereniging Botterbehoud viert jubileumfeest in Enkhuizen

ENKHUIZEN De Vereniging Botterbehoud bestaat 50 jaar. Karel Helder, sinds 12 jaar voorzitter van de club en zelf bezitter van de BU61 uit 1912: "De vissersvaartuigen zijn allemaal zo'n 100 jaar oud. We zijn een behoud organisatie van varend erfgoed, we proberen de schepen te behouden voor de toekomst. De komende jaren hebben we weer veel te doen." Het weekend begint vrijdag met een vlootschouw, tussen 12.00 en 14.00 uur. "Om bij te watertanden, dat uitzicht." 

 

door Gerda Holla

 

GESCHIEDENIS In 1968 werd de vereniging opgericht. In de jaren ervoor waren er een aantal mensen uit de buurt van Leiden en Utrecht die een botter hadden gekocht. Die waren toen voor weinig geld te koop omdat ze zo'n beetje op z'n eind waren. Karel: "Maar die mensen kregen de smaak te pakken, het virus noem ik dat, van het botter varen. Doordat er toen zoveel mensen enthousiast werden konden de botters, die anders buiten de haven gedumpt werden, bewaard blijven. Na een paar jaar kwam het besef dat er een club opgericht moest worden om geld bij elkaar te krijgen om het botterbehoud ook voor de toekomst veilig te stellen." De vereniging werd opgericht en de eerste vloot bestond uit zo'n 15 à 20 schepen. "Toen men ze bij elkaar zag, zag men wel, zó, dat is een mooie vloot," vertelt Karel opgetogen.

RESTAURATIES Na 25 jaar bestond de vloot uit zo'n zestig botters. Karel: "Toen zei iedereen ook, die schepen moeten niet naar de kelder maar die schepen moeten worden behouden." Heden ten dage zijn er 135 schepen. Niet alleen botters, maar ook blazers, Wieringer Aken, Staverse jollen, schouwen en Marker rondbouwen. "Dus alles waar een mast opstond en waar zeilend de visnetten mee gezet zijn, valt onder Botterbehoud." De boten zijn gelegen in de plaatsen rondom het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. "Overal krijgen ze een eigen plek. De gemeenten werken daar allemaal goed aan mee, daar zijn we heel tevreden over. In Hoorn en Enkhuizen liggen er ook een paar." In de 50 jaar dat de vereniging bestaat is er altijd gezocht naar fondsen en potjes waardoor uiteindelijk een vloot bij elkaar verkregen is die voor 75 procent gerestaureerd is. De komende tijd zal de cyclus van de afgelopen 50 jaar zich gaan herhalen. "Want de botters die in de begintijd gerestaureerd zijn zullen nu opnieuw gerestaureerd moeten worden. De schepen zien er nu beter uit dan in 1965 dus wat dat betreft zijn de restauraties goedkoper dan toen. Maar de arbeidslonen zijn nu natuurlijk veel hoger dus al met al zullen we veel duurder uit zijn dan destijds."

MARITIEM WEEKEND Komend weekend, 11 en 12 augustus, vindt in Enkhuizen het jaarlijkse Maritiemfestival in het Zuiderzeemuseum plaats. Voorafgaand aan dit weekend zal op vrijdag 10 augustus een historische vlootschouw plaatsvinden. Karel kan niet wachten tot het zover is. "Oud bestuursleden -sommigen zijn al over de 90- komen op de Friese palingaak naar Enkhuizen en de andere schepen komen langzaam langs het vlaggenschip. Iedereen kan dit vanaf de kade tussen 12 en 14 uur bekijken. Er komen ongeveer 80 oude schepen, dat is prachtig, als je dat ziet ga je echt watertanden. "