• Vierde keer winst van de beker met de lelijke oren

    Gemeenschapsveiling 2018

Vierde keer voor duo Van Diepen / Koopman

SPANBROEK "Als de rookwolken van de strijd om de 10e editie van de Open Spanbroeker Sjoelkampioenschappen zijn weggetrokken, blijkt alles weer terug bij het vertrouwde." Aldus het verslag van de organisatoren van de jaarlijkse wedstrijd. Niels van Diepen en Leon Koopman winnen voor de 4e keer de Bokaal met de Lelijke Oren.

Wedstrijdverslag: 

"Waar de avond nog ontspannen begon met de overhandiging van 'de gouden sjoelschijf' aan duo Sneek / Swart vanwege hun 10e achtereenvolgende deelname, barstte vanaf het eerste commando 'stenen los' de strijd in alle hevigheid los. En alhoewel de poulefase slechts bedoeld is voor plaatsing voor de afvalrace daarna, werd de stand in de poules vergeleken en werd er gerekend om tactisch te kunnen uitkomen in de eindstand. De winnaars van 2017 (Boyd Beemster en Perry Schuit) trokken zich daar niets van aan. Op hoog niveau speelden zij zich door de poulefase om schijnbaar onaantastbaar als eerste te eindigen. Het tekende deze giganten dat zij op alle bakken hun hoge niveau behielden. Terwijl chef sjoelbak Wil Appel alles had gedaan om de bakken optimaal te prepareren, werd door een aantal toppers verliespartijen geweten aan het materiaal. Termen als 'schuurpapier', 'vuile sjoelstenen' en 'uitgesleten sjoelstenen' waren niet van de lucht na een verloren wedstrijd van een favoriet.

Opvallende naam in de poulefase bleek nieuwkomer duo Leek. Rustig, zonder opsmuk wonnen zij poule B om uiteindelijk pas in de halve finale ten onder te gaan. Een duidelijk kanshebber voor de finale.

Het Open Spanbroeker kenmerkt zich al jaren door het sneuvelen van reputaties. In de knock-out-fase van het toernooi gelden heilige huisjes niet langer, zijn gevestigde namen nergens zeker van. Al in de eerste knock-outronde was er de eerste verrassing: na een geweldig poulefase verloren Beemster / Schuit van de nummer 8 van de andere poule. Moeder en dochter Wijnker maakten korte metten met de heren, kregen zoveel boost van deze overwinning dat zij uiteindelijk pas in de halve finale het onderspit dolven tegen de latere winnaars.

Om in de halve finale te komen moesten zij overigens ook een sjoel-out overleven in de kwartfinale, toen wedstrijdleider Ton Koelemeijer moest ingrijpen bij een discussie over al dan niet tellen van een 'half poortje'. Pikant detail was dat deze sjoel-out gespeeld moest worden tegen de echtgenoot van een van de dames.

Na een spannende strijd in de knock-out fase werd duidelijk dat de overwinning zou gaan naar duo Van Diepen / Leon. Voormalig winnaars Niels van Diepen / Leon Koopman schakelden onderweg onder andere de eeuwige outsiders Sneek / Swart uit en hadden geen enkele moeite met de dames Wijnker in de halve finale.

Duo Joost van Diepen / Leon Steur waren onderweg te sterk voor thuissjoelers Doodeman / Spruit om uiteindelijk de sensatie duo Leek nipt te verslaan.

Onder het toeziend oog van een trotse vader Van Diepen ontspon zich een broederstrijd die pas bij de laatste steen van Joost werd beslist. De spanning leek hem teveel te worden, zodat er met nipt verschil werd verloren.

De vierde overwinning dus voor Niels van Diepen / Leon Koopman. Een verdiende, waar harder dan ooit voor gestreden moest worden. De verschillen waren dit jaar klein. Lukt het ze om de beker weer drie maal op rij te winnen? De tijd zal het leren, talent is in aantocht.