• Het kamerkoor Voci d’Angeli met hun huidige dirigent Eduardo López Cabello (linksonder).

    Voci d’Angeli

Voci d'Angeli viert jubileum

BLOKKER Voci d'Angeli geeft ter ere van haar 20-jarig bestaan een jubileumconcert. 'Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Duitse composities passeren de revue.' Doorgaans vertolkt het koor liederen uit de renaissance en de barok, maar de zangers werden voor het jubileumconcert door de dirigent verrast met een bijzondere aanvulling. Het resultaat is te horen op zondag 8 april.

Joyce Mul

CONSERVATORIUM Het koor staat momenteel onder leiding van Eduardo López Cabello, in 2017 cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium in Amsterdam. Sinds september 2014 is hij dirigent van Voci d'Angeli. Het West-Friese kamerkoor heeft in haar bestaan een bijzondere relatie opgebouwd met het Amsterdamse Conservatorium. "Nadat de dirigente van het eerste uur moest stoppen, kwam er een dirigent in opleiding vanuit Amsterdam", vertelt koorlid Arie Moerkerk. "Er zijn vervolgens diverse dirigenten uit allerlei landen naar Blokker gekomen. We hebben zoal samengewerkt met een Griek, een Israëlische, een Hongaarse en momenteel met een Chileen. Deze dirigenten brachten vaak liederen mee uit hun land van herkomst. Hierdoor maakte we kennis met diverse culturen en stijlen."

NIEUWE LEDEN Het koor is begonnen in de Engelbewaarderskerk en vindt tegenwoordig onderdak in het Nederlands-hervormde kerkje te Blokker. Iedere donderdagavond wordt hier gerepeteerd. "Het koor is door de jaren heen niet op volle sterkte geweest", aldus Moerkerk. "In de beginjaren waren er ongeveer veertien leden, maar zo'n tien jaar geleden kende het koor een dieptepunt, er waren slechts zeven leden over. Toch is het koor telkens in staat geweest om nieuwe leden te werven." UITDAGING Het jubileumconcert zal feestelijk zijn. "Er staan maar liefst 24 liederen op het programma en een viertal instrumentale korte optredens", laat Moerkerk weten. "Het repertoire wordt aangevuld met muziek van Felix Mendelssohn-Bartholdy en Thomas Tallis. Nederlandse, Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Duitse composities passeren de revue. Deze muziek vormt steeds opnieuw een uitdaging vanwege de polyfonie en het a-capella karakter. Het komt aan op juist tellen en timing. Als het is gelukt, is de tevredenheid groot. Dit is dan af te lezen aan de uitstraling van de dirigent."

Het concert begint om 14.00 uur.