• Cor Bakker zoekt met de Cliëntenraad van Omringlocatie Nicolaas naar een nieuwe voorzitter: - Je kunt heel veel bereiken voor de bewoners - .

    Susan Dijkhuijsen

Voorzitter gezocht voor de cliëntenraad

LUTJEBROEK Vanaf oktober legt Cor Bakker (69) zijn functie neer als voorzitter van de cliëntenraad van Omringlocatie Nicolaas aan de Azalealaan 18 in Lutjebroek. Hij is met de raad op zoek naar een vervanger. 'Omdat een Cliëntenraad belangrijk is'

door Susan Dijkhuijsen

BELANGEN Zelf woont Cor in Andijk en kwam via een bewoner ruim zes jaar geleden in aanraking met woonzorglocatie Nicolaas. Omdat hij zichzelf meer wilde inzetten voor de belangen van de bewoners nam hij deel in de cliëntenraad. Het eerste jaar als lid en de vijf jaar hierna als voorzitter, wat hij met veel plezier heeft gedaan. Want 'voorzitter van een cliëntenraad' kan misschien saai klinken, volgens Cor is dit absoluut niet het geval!

BEKENDEN Het Nicolaas heeft meerdere disciplines, waaronder revalidatie, dagbesteding, somatiek en PG (zorg voor mensen met dementie). De cliëntenraad behartigt de belangen van de mensen van alle afdelingen. De raad heeft een eigen postbus en mailadres waar tips en/of vragen binnenkomen. "We zijn ook persoonlijk aanspreekbaar omdat we regelmatig aanwezig zijn op de locatie", vertelt Cor. "De mensen kennen ons en zodoende zijn we breed op de hoogte met dat wat er speelt in het huis". Een vergadering vindt één keer in de maand plaats waarin alles besproken wordt. Ook vindt er eens per maand een vergadering van de centrale cliëntenraad van Omring plaats, waarin de voorzitters van de lokale raden zijn vertegenwoordigd. "Zo weet je ook wat er breder speelt in alle Omringlocaties en dat maakt het heel interessant."

VEEL BEREIKEN Met een glimlach en vol trots vertelt Cor wat ze met de cliëntenraad onder andere al hebben weten te bereiken. Zo is bijvoorbeeld de fietsenstalling verplaatst waardoor er aan de voorkant ruimte vrij kwam voor een terras. "Ook is het pad langs de kerk veranderd van grind naar stenen, zodat de mensen in een rolstoel tijdens het wandelen met de vrijwilligers niet uit hun stoel schudden", lacht Cor. Aan de voorkant is een windscherm geplaatst om het terras aldaar windvrij te maken en als hoogtepunt noemt hij de rol die ze hebben gehad in de nieuwbouw en de opening hiervan in 2014. "Om hier als cliëntenraad een steentje aan bij te kunnen dragen is een hele dankbare taak."

PERSOONLIJK Ook naar persoonlijke wensen wordt geluisterd. Dankzij de W&T Gelden (Waardigheid en Trots financiering) heeft Nicolaas de mogelijkheid om extra activiteiten voor de bewoners te organiseren. "Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld met een aantal bewoners naar circus Sijm geweest en naar André Rieu in Maastricht. Wieteke van Dort is bij ons langs geweest, twee jaar geleden hadden we een fantastisch optreden van Willeke Alberti, binnenkort komt Ronnie Tober bij ons zingen en zo kan ik nog wel even doorgaan."

CONTACT Wie interesse heeft of een geschikt persoon weet, kan contact opnemen via mail: clientenraadomring@omring.nl of via Omringlocatie Nicolaas in Lutjebroek.