• Miranda Zwart (r) van Vrijwilligerspunt ontving vanmiddag van Annet Koelman van Alzheimer Nederland het certificaat en de sticker ‘Samen Dementie Vriendelijk’.

    Vrijwilligerspunt

Vrijwilligerspunt dementievriendelijke organisatie

HOORN Annet Koelman van Alzheimer Nederland overhandigde vanmiddag het certificaat en de bijbehorende sticker 'Samen Dementie Vriendelijk' aan Miranda Zwart, manager bij Vrijwilligerspunt. Daarmee mag Vrijwilligerspunt zich nu officieel 'dementievriendelijk' noemen. Miranda gaf vervolgens symbolisch het stokje door aan de Turkse Stichting Hoorn, die zich de komende tijd actief gaat inzetten om eveneens de erkenning dementievriendelijk te krijgen. 

Dementievriendelijk word je als organisatie niet zomaar. Daarvoor moet je aan bepaalde bepalingen voldoen, zoals het volgen van de training 'GOED omgaan met dementie'. Met deze training krijgen medewerkers en vrijwilligers van de organisaties meer inzicht in o.a. het herkennen van de symptomen van dementie en hoe respectvol om te gaan met mensen met dementie. Miranda: "Medewerkers van Vrijwilligerspunt en vrijwilligers krijgen geregeld te maken met mensen met dementie. Bij mensen met dementie kan het gedrag ineens omslaan of zelfs blijvend veranderen. Door de training te volgen, krijgen wij en de vrijwilligers praktische handvatten om deze mensen beter te helpen en te begeleiden."   

Vrijwilligerspunt vindt het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij. Met de hulp van vrijwilligers, die weten hoe ze met mensen met dementie om moeten gaan, is dit mogelijk. Vrijwilligerspunt hoopt dat meerdere bedrijven dementievriendelijk worden en zet zich daarom graag in om andere organisaties te helpen, zoals de Turkse Stichting Hoorn. Vanmiddag droeg Miranda daarom symbolisch het stokje over aan Filiz Soysal, voorzitter van de stichting, die het stokje met beide handen aangreep. Filiz: "Het is voor de Turkse Stichting Hoorn belangrijk het certificaat Samen Dementie Vriendelijk te verkrijgen, omdat wij willen dat de mensen met dementie kunnen blijven meedoen in de maatschappij en niet vereenzamen. Het is goed dat Vrijwilligerspunt hierin een rol speelt, omdat Vrijwilligerspunt de centrale plek is voor vraag en aanbod en hulpbehoeftigen en vrijwilligers bij elkaar brengt."