• Farid Nieman tijdens zijn fietstocht over de Afsluitdijk.

    Niels Boogaard

Weer even op de fiets over de Afsluitdijk

HOORN/DEN OEVER-CORNWERD Het was geen 1 april grap. Rijkswaterstaat sluit de Afsluitdijk echt drie jaar af voor fietsers. Ruim 8000 mensen tekenden een petitie van de Fietsersbond, Wandelnet, Landelijk Fietsplatform en NTFU om alternatieven te onderzoeken. Hierdoor was de Afsluitdijk afgelopen zaterdag voor het eerst sinds 1 april weer open voor fietsers. Ook fietsers uit West-Friesland maakten hier gebruik van. Lees de ervaring van een van deze fietsers, Farid Nieman uit Hoorn, op westfriesweekblad.nl.

Rijkswaterstaat sluit tot eind 2019 het fietspad om te werken aan versterking van de dijk. Dat is nodig om ook in de toekomst Nederland te blijven beschermen tegen de kracht van het water. Als de dijk klaar is ligt er een gloednieuw fietspad en is het fietspad gescheiden van de snelweg. Dat zorgt voor uitzicht over de Waddenzee. Maar, omdat veel wielrenners de Afsluitdijk gebruiken om een rondje IJsselmeer te fietsen, heeft de NTFU ervoor gepleit het hele fietspad een aantal keer open te stellen. Want, pas ná 1 april 2022 kan weer gebruik worden gemaakt van het bestaande fietspad. Erik Tolboom, perswoordvoerder van de NTFU, laat weten dat er goed gebruik gemaakt is van de mogelijkheid om weer over de Afsluitdijk te fietsen. "We hebben gemerkt dat het flink druk was. En dat is goed want we hebben, samen met een aantal andere partijen, met Rijkswaterstaat kunnen regelen dat deze zomer het fietspad vier keer open gaat. Rijkswaterstaat heeft nu ook veel inspanningen moeten verrichten om dat gedaan te krijgen. Wij zijn heel blij met deze voorzieningen, want wat is er nu mooier dan het hele rondje op de fiets af te leggen?" 

Eén van de fietsers die besloot het er zondag eens goed van te nemen was Farid Nieman uit Hoorn. Samen met plaatsgenoot Niels Boogaard zat hij afgelopen zondag, op één van de langste dagen van het jaar, al om 5.00 uur op de fiets voor het fietsen van een 'rondje Zuiderzee', een route van maar liefst 400 km. Die route stond eerst voor zaterdag op het programma, maar toen hij hoorde dat de Afsluitdijk zondag voor éen dag geopend werd voor fietsers, verzette hij dat een dag. Om 7.00 uur stonden ze al voor de Afsluitdijk in Den Oever en moesten daar zelfs eerst nog even wachten voordat ze erdoor konden. "Ze waren net bezig de weg voor de fietsers open te stellen. We fietsten over de autoweg over de sluizen. De auto's reden daar tegen elkaar in zodat wij over de autobaan konden rijden." Op het fietspad zagen ze op het eerste stuk vooral stapels zand en stenen, maar iets later kon de route worden vervolgd over het gangbare fietspad. Met nog enkele fietsers fietsten ze op dat vroege tijdstip al richting Friesland. Vanuit tegengestelde richting kwamen ze zo'n acht vroege vogels tegen. 

De temperatuur was toen nog een graad of zeventien en ze hadden windkracht drie tegen. "Dat viel dus mee. We zijn in Friesland doorgereden naar Stavoren, op 125 km, waar we met andere leden van HRTC (Hoornse Ren en Tour Club) hadden afgesproken voor de koffie. Zij kwamen daar met de boot vanuit uit Enkhuizen en fietsten later over de Afsluitdijk weer terug." Gaandeweg de dag steeg het kwik naar 33 graden. Dat betekende vooral: goed blijven drinken. "Ik heb in totaal acht liter gedronken op de fiets. Daarnaast ook nog bij iedere tussenstop. En veel eten natuurlijk. Na 200 km werd het fietsen al lastiger, dan krijg je overal pijntjes. Maar om half elf waren we weer thuis. We zijn dus 18 uur onderweg geweest en hebben drie pauzes gehad van een uur. Ik ben heel blij dat het gelukt is en erg tevreden met onze gemiddelde snelheid van 27,5 km/uur. Mooi dat we weer over de dijk konden fietsen." 

Op andere momenten van de Afsluitdijk gebruik maken, kan ook buiten de vier zondagen waarop het fietspad wordt open gesteld. Dan moet gebruik worden gemaakt van de fietsbus die eens per uur rijdt en waar maximaal 15 fietsen inpassen. De zondagen dat de Afsluitdijk deze zomer wordt open gesteld voor fietsers zijn op 21 juli, 4 augustus en 18 augustus. Fahrid: "Ik fiets normaal gesproken ook twee à drie keer per jaar over de Afsluitdijk. Nu doe ik dat op de dagen dat hij wordt open gesteld voor fietsers. Vanaf juli zal ook de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad weer voor fietsers geopend zijn. Dan kunnen we ook weer over die dijk fietsen, een rondje IJsselmeer dus, die is zo'n 200 km."