• Het comit? Dorpsveiling Nibbixwoud bijeen.

    Theo Annes

'Wereldavond' in Nibbixwoud

Dorpsveiling in Nibbixwoud: 100 vrijwilligers actief

Daisy Bierenbroodspot

NIBBIXWOUD Voor de tweede keer beleeft Nibbixwoud een dorpsveiling. Op zaterdag 28 oktober is het na twee jaar weer zover. Die avond komen de inwoners van het dorp bijeen om te bieden op koopjes die door hen zelf, door dorpsverenigingen en door sponsoren ter beschikking zijn gesteld. De opbrengst van de veiling wordt verdeeld onder bijna alle verenigingen van Nibbixwoud, en de Stichting Nibbik-Uit die dorpsaccommodatie De Dres exploiteert. Door bezuinigingen op subsidies en sponsoring hebben sommige verenigingen het financieel moeilijk. Met de opbrengst van de veiling krijgen zij een steuntje in de rug.
Voorzitter Theo van Eijk: "Het idee kwam twee jaar geleden voort uit de wens van SEW handbal en de Stichting Nibbik-Uit, om meer inkomsten te genereren. Maar het was toch te gek om alleen voor die twee iets op poten te zetten. Daarom hebben we alle verenigingen meegenomen. Dat zijn er dit jaar zesentwintig!".

GEMENGDE DROP Ruim vijfhonderd kavels zijn bijeengebracht. Zo kun je bieden op dertien kilo gemengde drop, een gesigneerd shirt van de Oranje handbaldames, en je kunt ervoor zorgen dat een kleedkamer van voetbalvereniging SEW gedurende twee jaar jouw naam draagt.

De opbrengst wordt verdeeld volgens tevoren gemaakte afspraken die rekening houden met de grootte van de vereniging en het aantal activiteiten dat ze heeft. Maar elke club heeft zelf ook twee mogelijkheden om hun inkomsten te vergroten: via het Superkoopje dat elke club ter beschikking stelt, en via een systeem waarbij elke koper zijn persoonlijke stem kan uitbrengen op een vereniging of een doel van zijn keuze.

VRIJWILLIGERS Annemiek Schouten, die de communicatie en PR voor haar rekening neemt: "Het succes van een dorpsveiling staat of valt met de inzet van vrijwilligers. Daar hebben we er honderd van: mensen die langs bedrijven gaan voor sponsoring; die de koopjes ophalen; die voor bekendheid zorgen". De vrijwilligers die er twee jaar geleden bij waren, zijn er dit jaar ook bijna allemaal bij. Schouten meldde zich aan omdat ze het belangrijk vindt om haar steentje bij te dragen: "Het is een goed initiatief. Bovendien, mijn expertise is marketing en communicatie, dat komt hier goed van pas".

BIER BIJHALEN Tegenwoordig kan bijna alles online worden geregeld maar een dorpsveiling werkt het best wanneer een groot aantal mensen bij elkaar komt en elkaar vrolijk opjut. De opkomst zal groot zijn, want in een dorp van 2500 inwoners is iedereen wel ergens lid van. Iedereen doet en deelt dus mee.

De sfeer tijdens de veiling is zowel serieus als feestelijk. Theo van Eijk: "Twee jaar geleden moest halverwege de avond bier worden bijgehaald. Daarna volgde een lange nazit. Het leuke van dit evenement is dat de veiling zelf een wereldavond oplevert, maar dat we ook nog lang napret hebben. Maanden later zie je mensen nog genieten van hun koopje, en zie je de foto's daarvan terug op onze facebookpagina.'

De veiling vindt plaats in De Dres. De eerste koopjes worden geveild vanaf 19.30 uur.