• Werkgroep Glasvezel Zandwerven-Lutkedijk op de plek waar zij aan willen sluiten bij Koggenland. V.l.n.r. Barbara Wasch, Co Scholten, Jack van Diepen en René Klaver

    Theo Annes

Werkgroep voor glasvezel

ZANDWERVEN De roep om snel internet wordt steeds luider. Zeker in het buitengebied van de West-Friese gemeenten. De gemeente Medemblik wil voor alle bedrijven en huishoudens in het buitengebied snel internet realiseren terwijl Koggenland zelfs de hele gemeente aan het glasvezel wil zetten. Snel internet van levensbelang voor het buitengebied, zo is het gevoel. 

door Co Schipper

Gemeente Medemblik heeft met glasvezelexploitant FiberNH een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Het buitengebied van Medemblik kampt al jaren met een slechte internetverbinding. Wethouder Harry Nederpelt: "Traag internet en het bedrijfsleven gaan niet goed samen, dat mag duidelijk zijn." Gemeente Koggenland gaar hier nog een stapje verder. "Koggenland gaat voor razendsnel en stabiel internet voor álle inwoners." meldt de gemeente op haar website.

GEMEENTE OPMEER Ook de gemeente Opmeer heeft de eerste stappen gezet richting glasvezel. De nieuwe woonwijk in aanleg, Heerenweide is samen met een deel van het centrum van Spanbroek al aangesloten op een glasvezelnetwerk. Burgemeester Nijpels wacht op goedkeuring van de provincie Noord-Holland om een glasvezelkabel aan te leggen langs de AC de Graafweg vanuit Wognum. "Deze weg krijgt gedeeltelijk een nieuw tracé en dat maakt besluitvorming lastiger. Daarentegen heeft het bedrijf die de kabel aanlegt aangegeven de nieuwe kabel indien nodig, kosteloos om te leggen langs het nieuwe tracé."

WERKGROEP Deze nieuwe kabel komt uit in het noordelijke gedeelte van de kern Spanbroek-Opmeer, terwijl de zuidzijde een buitengebied is dat grenst aan de gemeente Koggenland. Hier komt de nieuw opgerichte werkgroep Glasvezel Zandwerven-Lutkedijk in beeld. Barbara Wasch, Co Scholten, René Klaver en Jack van Diepen zien kansen om glasvezel via Koggenland binnen te halen waar dit buitengebied direct aan grenst. Ondernemers die problemen ondervinden met slecht internet. Klaver stelt zelfs dat digitale vrachtbrieven soms later aankomen dan zijn verstuurde vracht bloembollen naar de andere kant van het land. Jack van Diepen heeft als loonwerker met personeel o.a. problemen met het gebruik van GPS en het versturen en ontvangen van werkbonnen en facturen. Makelaar Barbara Wasch heeft problemen met grote bestanden als kaarten en foto's terwijl Co Scholten met zijn internetbedrijf zijn eigen servers soms niet eens kan bereiken. Klaver zegt: "De digitalisering wordt ons opgelegd en de regeldruk groeit. Daar willen we aan meewerken, maar dat moet wel kunnen." De werkgroep ziet kansen om aan te sluiten bij Koggenland. Dat zou wel eens een voordeel kunnen zijn, want Koggenland krijgt zo meer deelnemers. Zo dalen de kosten en groeien de kansen voor de aanleg. Als het even kan wil de werkgroep aanhaken bij Koggenland. Eerst maar de Lutkedijk en Zandwerven, daarna mogelijk door naar Spanbroek.