• 750 deelnemers staan klaar voor de start van hun triatlon. De hele Westerdijk staat vol met publiek.

  Casper Koopmans (Trisports)
 • De laatste twee deelnemers van de 5150 finishen door een erehaag van teamleaders van het evenement op de Roode Steen.

  Sjoerd de Roos
 • De Vale Hen is omgetoverd tot een hele grote fietsenstalling. Deelnemers zijn na het zwemmen op weg naar hun fiets.

  Gerda Holla
 • Eddy van Leeuwen, bij de overwinning op de 4184.

  Ria Rijkelijkhuizen
 • Dorien Kuin (rechts met nummer 508)

  Evaline Kruyssen
 • Jorrit Zuiker tijdens het looponderdeel.

  Evaline Kruyssen
 • Jelle tijdens z'n looponderdeel.

  Kim Sinnige
 • Paul van der Werff geniet op het loopparcours.

  Evaline Kruyssen

West-Friesland omarmt Ironman

WEST-FRIESLAND Het eerste Multisportfestival Westfriesland bracht het afgelopen weekend 1400 sportievelingen en veel publiek op de been. Op vrijdagavond de nightrun door de stad. Op zaterdag een Ironman voor kinderen met 200 meter zwemmen in het Markermeer, 5 km fietsen en 1 km hardlopen en een 4184; 400 meter zwemmen, 18 km fietsen en 4 km hardlopen. En op zondagmiddag de 5150; 1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Organisatie, deelnemers en publiek kijken terug op een geslaagde eerste editie. Paul van der Werff, op wiens initiatief de Ironman naar West-Friesland werd gehaald: "Ik vond het geweldig om te zien dat iedereen zo betrokken was bij dit evenement, of het nu was als deelnemer, toeschouwer, vrijwilliger of partner van Ironman. Top!"

Gerda Holla

DEELNEMERS Jorrit Zuiker, Chica Bijwaard en Jelle Hessing, die vorige week in de deze krant vertelden uit te kijken naar de wedstrijd, zijn enthousiast over hun deelname. Jorrit finishte de 5150 in een eindtijd van 2:27. "Ik heb heel wat mensen ingehaald met hardlopen, leuk was dat," zegt hij. Jelle, met z'n veertien jaar één van de jongste deelnemers, eindigde met 1:03 als twintigste deelnemer van alle categorieën bij elkaar, nog vóór de eerste vrouw. Hij werd eerste in zijn eigen leeftijdscategorie 14-19 jaar. Jelle: "Het zwemmen ging niet echt top. Omdat het ondiep was gingen veel mensen lopen en ik probeerde juist te zwemmen. Het fietsen ging vervolgens uitstekend. Bij het lopen dacht ik dat ik nog een ronde moest, maar ik was al bij de eindstreep, ik kwam dus nog topfit over de finish," lacht hij. Ook Chica heeft veel lol na haar deelname. "Mijn eindtijd is 3 uur en 1 seconde. Als ik twee seconden sneller was geweest, had ik hem binnen de drie uur volbracht, dat kan ik nu niet zeggen. Maar met deze tijd ben ik dik tevreden want ik ging uit van een tijd rond de 3:15." Ook andere West-Friese deelnemers komen superlatieven te kort om hun waardering over deze wedstrijd uit te spreken. Remco Geltink uit Hoorn bijvoorbeeld. "Het was een super geslaagde eerste editie. Hopelijk volgen er nog vele!" En Willy Risselada uit Medemblik: "Een prachtig evenement met enthousiaste vrijwilligers en publiek, super!" En Dorien Kuin uit Hoogkarspel: "Wat een mooie race, goed georganiseerd, prachtig parcours en zoveel mensen langs de kant om aan te moedigen. Was echt top!" Jack Kranenburg uit Hoorn is ook zeer enthousiast. "Het was top geregeld en een feest voor de stad Hoorn." Louise Groot uit Avenhorn wilde dat feest meemaken en besloot als toeschouwer te gaan kijken op het Grote Oost in Hoorn. Die straat was geheel versierd om de deelnemers aan te moedigen. "Wat een sfeer in Hoorn," vertelt ze uitgelaten. "Zoveel mensen, zoveel enthousiasme. Ik hoorde een aantal mensen in het publiek tegen elkaar zeggen dat ze volgend jaar ook aan de start willen staan." Ook in de omliggende dorpen zoals Hem, Wijdenes en Oosterleek stonden veel mensen achter de hekken om de deelnemers op hun fietsonderdeel aan te moedigen.

WINNAARS Winnaar van de 4184 werd Eddy van Leeuwen uit Zaandam met 00:53. Hij gaf vele West-Friese deelnemers het nakijken. Nooit eerder won hij een triatlon en hij beleefde dit dan ook als een 'uniek moment'. "Ik zag geen fietsers meer en was even bang dat ik niet meer op het parcours zat. Maar ik had de motor voor me, die was toch echt van de organisatie. Vervolgens kwam ik aan in een lege wisselzone, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik kreeg het idee dat er wellicht 'iets moois' zou kunnen gebeuren en toen ik aan het einde van het loopparcours het finishdoek zag, kreeg ik kippenvel van mijn 'Jan Frodeno-momentje," straalt Eddy, met zijn laatste opmerking doelend op de beste triatleet op de lange Ironman afstand. Pro para triatleet Geert Schipper werd eerste bij de 5150 in 1:48. "Ik had van tevoren gezegd de snelste tijd van iedereen neer te zetten en dat is goed gelukt. Mijn armen zijn dus sneller dan de benen van de andere atleten." In 22 minuten had hij de 1500 meter gezwommen om vervolgens het fietsparcours af te leggen met een gemiddelde van 40 km/uur. Het hardlooponderdeel, 'wheelen' voor Geert, werd niet over het Ironmanroute afgelegd maar op de Westerdijk. "Dat is in verband met mijn veiligheid en dat van de andere lopers. Het snelheidsverschil is gewoon te groot." 

ORGANISATIE Cees Degeling, bestuurslid van de stichting Westfriesland Events en bedenker van het fietsparcours, kijkt terug op een geslaagd weekend. "Hoorn is een uitermate geschikte stad om zo'n triatlon te organiseren. Er is water, een prachtige fietsronde en een mooie historische binnenstad. Dat zijn toch wel de ingrediënten waarmee je een prachtige multisportwedstrijd kunt neerzetten. We hebben zo veel positieve reacties van deelnemers gekregen. Velen komen volgend jaar graag weer terug bij de 70.3. Dat is een halve triatlon, dus 2 km zwemmen, 90 fietsen en 21 hardlopen." Rob Frambach, wedstrijddirecteur kijkt eveneens terug op een onvergetelijk weekend. "Wij zijn zeer tevreden over het drie daagse sportweekend, zowel wat betreft de deelnemers aantallen als het algehele verloop. Er zijn zeker een aantal verbeterpunten maar dit is een mooi begin." De opzet voor volgend jaar wordt nu al gemaakt. In het weekend van 26, 27 en 28 juni zal de volgende Westfriese Ironman  plaatsvinden. "Dan gaan we ook de 70.3 organiseren. Het fietsparcours kan dan door alle zeven West-Friese gemeenten gaan. We zijn nu al in gesprek over alles wat er moet gebeuren. Want uiteraard willen we het ook dan weer tot een groot succes maken."