• Willem-Alexander en Máxima poseren voor de Halve Maen in Hoorn.

  Gerda Holla
 • Veel mensen kwamen kijken naar de vaartocht van het Koningspaar

  Gerda Holla
 • Jaap (links) en Piet Mazereeuw (naast de Koning) bij Enza Zaden.

  Gerda Holla
 • De Koning en de Koningin spreken met omwonenden over de gevolgen van de nieuwe weg.

  Gerda Holla
 • Marcel Hanenberg geeft rondleiding bij het Regatta Center Medemblik.

  Gerda Holla

Willem-Alexander en Máxima op streekbezoek

WEST-FRIESLAND Tijdens het streekbezoek afgelopen donderdag bezochten de Koning en de Koningin vijf van de zeven West-Friese gemeenten. Het Koningspaar verdiepte zich in de ontwikkelingen in de regio middels rondleidingen en rondetafelgesprekken.

Gerda Holla

Om tien uur arriveert het Koningspaar onder luid gejuich van toegestroomd publiek op het Oostereiland in Hoorn. Máxima krijgt bloemen aangeboden door Sarah van der Hoek, kinderstadsdichter in Hoorn. In de foyer van de cinema volgt een korte ontvangst. Hierna maakt het paar een korte wandeling en gaat per watertaxi naar de haven. Dit alles onder een strakblauwe hemel met stralende zon. Honderden mensen juichen vanaf de kant het Koninklijk Paar toe. Vanaf de haven vertrekken ze naar de bouwkeet van de firma Heijmans in Drechterland.

DRECHTERLAND Met diverse betrokkenen spreekt het Koningskoppel daar over de uitdagingen en de realisatie van de nieuwe Westfrisiaweg. Binnen wordt gesproken over over het belang van betere bereikbaarheid van West-Friesland, niet alleen van noord naar zuid maar ook van oost naar west. Buiten, op de nieuwe Westfrisiaweg, spreekt het Koninklijk Paar met bewoners over de impact op hun woonomgeving. Herman Boom, secretaris van de Stichting Niet door het Lint, kijkt met een goed gevoel terug op dit gesprek. "De bewoners konden goed verwoorden dat zij jarenlang in onzekerheid hebben verkeerd, dat hun leefplezier is aangetast, dat bij de behandeling door de provincie de menselijke maat steeds zoek was, en dat de doorsteek grote invloed heeft gehad en nog heeft op hun situatie. De Koning en Koningin toonden oprechte belangstelling voor de andere kant van de medaille, de onnodige en onomkeerbare beschadiging van de unieke lintbebouwing bij de doorsteken. Wat mij met name is bijgebleven is hun verbazing, na door het mooie, ongeschonden lint van Westwoud te zijn gereden, aan te komen bij twee betonnen tunnels." Zelfs de tijdsdruk verviel volgens Herman. "Het werd daardoor een écht gesprek waarin Willem-Alexander en Máxima goede vragen en opmerkingen plaatsten. We konden onze frustratie goed over het voetlicht brengen en iedereen was het er over eens dat wij door de Provincie vakkundig buiten spel zijn gezet." Gedane zaken nemen geen keer, beseft Boom, maar: "Het was goed dat onze visie, al was het mosterd na de maaltijd, nog een keer gehoord werd. Heel misschien een leermomentje voor de overheden."

GROOTEBROEK Na Hoogkarspel rijdt de Koninklijke bus via de nieuwe onderdoorgang in Westwoud naar Grootebroek waar Willem-Alexander en Máxima bij voetbalvereniging Zouaven een groepsgesprek met diverse partijen aangaan over alcoholgebruik onder jongeren, waaronder een ouder, een ervaringsdeskundige, een minderjarige jongere, een café-eigenaar en een medewerker van het jongerencentrum. Er wordt opgemerkt dat er positieve veranderingen zijn omdat uit onderzoek blijkt dat in West-Friesland de gemiddelde leeftijd waarop begonnen wordt met alcohol in 2011 11,8 jaar was en inmiddels is dat 14,8. En dat we nu in een cultuuromslag zitten, net als bij het roken.

ENKHUIZEN Onder enthousiast gejuich worden de Koning en Koningin uitgezwaaid die op weg gaan naar Enkhuizen, naar Enza Zaden. Ook op de route staan vele enthousiastelingen die een glimp van het Koninklijk Paar op willen vangen. Willem-Alexander en Máxima krijgen een rondleiding door het laboratorium en vervolgens hebben ze een gesprek over de Enza Academy. Dan volgt een korte wandeling met uitleg over het zaadveredelingsproces om vervolgens een bezoek aan de Climate Room te brengen. Bij Enza Zaden kijken ze met een verrukt gevoel terug op deze bijzondere dag. "Het was een inspirerend bezoek, we hebben het Koningspaar een goede indruk kunnen geven van ons bedrijf. Zowel directie als medewerkers hebben met de Koning en Koningin gesproken. Een memorabel bezoek met veel positieve energie." In Enkhuizen volgt in de stationsrestauratie een rondetafelgesprek met diverse ondernemers uit de regio over de kansen en uitdagingen voor de agro-industrie. Er wordt onder meer gesproken over de stijgende voedselvraag en duurzame teelt. Eén van de ondernemers is Hero Stam uit Opperdoes, bekend van de Opperdoezer Ronde aardappelen. Verheugd kijkt hij terug op het gesprek en tevens op een wens die in vervulling werd gebracht. "Willem-Alexander en Máxima zijn heel spontaan en geïnteresseerd. M'n opa heeft aan Juliana een kistje Opperdoezer Ronde aangeboden, m'n vader aan Beatrix. Ik had de wens om als derde generatie ook een kistje Opperdoezer Ronde aardappelen te geven en dat werd uiteindelijk gehonoreerd. Dus dat was hartstikke leuk." Als Willem-Alexander en Máxima naar buiten lopen en eigenlijk de bus willen instappen bedenkt Willem-Alexander zich en rent op de joelende mensenmassa achter de dranghekken af en schudt vele handen.

MEDEMBLIK Na Enkhuizen vertrekt de stoet naar Medemblik waar Marcel Hanenberg, manager van het Regatta Center Medemblik, het Koninklijk Paar een rondleiding geeft. Hij klinkt uitgelaten als hij terugblikt op de ontmoeting. "Het was heel bijzonder. Het viel me heel erg op, dat ze je snel je op je gemak laten voelen. Want toen ze op me af kwamen lopen had ik echt de zenuwen. Maar als ze je dan een hand geven en je begint te vertellen wat je moet vertellen, vanaf dat moment sta je toch op je gemak en dat was heel erg prettig." Buiten kijken Willem-Alexander en Máxima naar een zeilwedstrijd en spreken met enkele talenten over hun trainingen en toekomstverwachting. Voordat het Koninklijk Paar in de bus stapt lopen ze spontaan op het toegestroomd publiek af. Na dit laatste bezoek volgt bij stoomgemaal De Vier Noorder Koggen een na-ontvangst met een select gezelschap van alle gastheren en betrokken organisaties. Bij vijf tafels, waar het Koningskoppel éen voor éen langs gaat, staan vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten. Willem-Alexander dankt de gemeenten in z'n slotwoord en zegt dat hij en z'n vrouw trots zijn op West-Friesland.