• Onde het toeziend oog van het bestuur van de ijsclub opent wethouder Elly Deutekom de nieuwe ijsbaan in Spanbroek.

    Theo Annes

Winterfestijn op de valreep

Spanbroek trots op de eigen natuurijsbaan

Co Schipper

SPANBROEK "De nieuwe ijsbaan in Spanbroek is een breed gedragen burgerinitiatief voor de kern Spanbroek-Opmeer en daar mogen we trots op zijn." Aldus opende wethouder Elly Deutekom donderdag de nieuw aangelegde ijsbaan in Spanbroek, onder toeziend oog van het bestuur van de ijsclub, genodigden en een flink aantal nieuwsgierigen, die ondanks de snijdende koude oostenwind waren toegestroomd om eindelijk weer eens op echt natuurijs te kunnen schaatsen.

Een breed gedragen initiatief is het zeker, maar er waren binnen de gemeente Opmeer ook geluiden die minder positief waren en dachten dat het toch nooit meer ging vriezen. Toch bewees de nagelnieuwe natuurijsbaan deze eerste winter direct zijn waarde. In enkele dagen werd alles en iedereen gemobiliseerd om er een onvergetelijke week van te maken. Voorzitter Jos Loos van Stichting IJsclub Spanbroek Opmeer is supertrots en is blij met de inzet van de vele partijen die dit winterfestijn mogelijk maakten. "We kunnen toch ongeveer 3 dagen schaatsen en dat is uniek voor de tijd van het jaar, met dank aan de koudste 1 maart sinds 1901."

 

BURGERINITIATIEF Wethouder Elly Deutekom roemt bij officiële opening van de ijsbaan de dorpsraad en het bestuur van de ijsclub. Zij hebben immers het burgerinitiatief gebracht hebben tot wat het nu is, een mooie grote natuurijsbaan. "Er zijn heel veel tegenslagen overwonnen en op verschillende manieren is geld gegenereerd. Na een enquête waar uit bleek dat er onder de bevolking een breed draagvlak was voor de realisatie, heeft ook de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld."

DRUKKE IJSBANEN Zondags, na drie en een halve dag schaatsen, kijkt voorzitter Jos Loos even terug. Hij zegt zich euforisch te voelen na deze prachtige schaatsdagen. "Toen we begonnen leek het voor sommigen onbegonnen werk om een ijsbaan te realiseren. Nu na deze dagen met ongelooflijk veel bezoekers, kunnen we alleen nog maar trots zijn op het resultaat." Toch ging schaatsen op de ijsbanen niet zonder slag of stoot. De ijsbaan in Spanbroek kon de baan niet volledig vrij geven door windwakken. Maar voor de Spanbroeker ijsclub was het nu of nooit en ijsmeester Tinus Waaijer gaf donderdag toch een groot deel van baan vrij. Er kon prima geschaatst worden, omdat het wak in het midden van de baan lag. Een woordvoerder van de ijsclub van Nibbixwoud zag met lede ogen aan dat daar de wakken juist aan de buitenkant lagen. Toch kon er nog 2 dagen geschaatst worden met enkele druk bezochte schaatsclinics. Van dergelijke problemen had ijsmeester Dick Kuné van de ijsclub in Venhuizen minder last. "Het was topdrukte hier op het ijs. We bestaan als vereniging dit jaar 125 jaar, dus iedereen mocht komen schaatsen, terwijl in de omgeving alleen leden op het ijs mochten. Voor onze vrijwilligers was het ook topdrukte, maar iedereen was hartstikke blij." In Spanbroek schaatste de voorzitter zondag nog een paar rondjes.