• Nanda tijdens de Westfriese Waterweken in een eerder jaar.

  Elly van Veen
 • De Westfriese waterweken in Stedebroec in een eerder jaar.

  Elly van Veen

Zomer vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn overal in West-Friesland. Ze zetten zich met hart en ziel in zonder daar een geldelijke beloning voor terug te krijgen. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze het? Deze week: Nanda Spaargaren uit Bovenkarspel. Ze is de voorzitter van de Westfriese waterweken in Stede Broec. Deel drie in een zomerserie van het Westfries Weekblad: Waterweken in Stede Broec. 

door Gerda Holla


Al jarenlang vinden in West-Friesland tijdens de zomervakantieperiode de Westfriese Waterweken plaats. Een evenement dat zes weken achter elkaar in zes gemeenten wordt georganiseerd. Nanda Staargaren verzorgt met een groep van 9 personen de waterweken op 18 augustus in en om De Kolk, Broekerhaven, de haven van Stede Broec. 

DOEL Nanda vertelt enthousiast waarom de activiteiten worden georganiseerd. "Doel is dat iedereen kan genieten van eten, muziek en meedoen aan activiteiten. Dat is tevens het doel vanuit de overkoepelende organisatie. Het is een echte gemeenschapsdag." Voor 18 augustus staat er weer heel wat op de planning, net zoals andere jaren. "Tussen elf en vijf hebben we allerlei activiteiten voor de hele familie, van heel klein tot heel oud. Dat proberen we ieder jaar aan te passen. De favorieten zoals de markt, de muziek, voedselkraampjes en shows op het water komen ieder jaar terug. Maar we blijven ieder jaar vernieuwen want anders is het ieder jaar hetzelfde." Dit jaar zijn er onder andere oud-Hollandse spellen. "Daarvoor moet je kunnen zwemmen en een stukje sportiviteit bezitten en de strijd willen aangaan. Er zijn elf onderdelen waaronder een stormbaan. Wie meedoet krijgt een stempelkaart. Bij acht stempels krijg je een prijs. Dus dat is voor iedereen haalbaar op deze manier."

ORGANISATIE Nanda is inmiddels al drie jaar betrokken bij het evenement. Lachend zegt ze: "Ik ben er bij betrokken geraakt omdat ik nogal een grote bemoeial ben." Maar dan vervolgt ze serieus: "Ik heb mijn eigen bedrijf in strategische markering en communicatie. Vanuit zakelijk oogpunt kwam ik in contact met twee mensen die toen al in de organisatie zaten. In eerste instantie werd ik gevraagd om de posters en flyers te verzorgen. Maar gaandeweg ben ik steeds meer gaan doen en dit jaar ben ik gebombardeerd tot voorzitter." In een paar jaar tijd werd de opzet al verder geprofessionaliseerd, aldus Nanda. "Het is destijds begonnen als een soort 'iedere gemeente doet maar wat'. Uiteraard deed wel iedereen zijn uiterste best. Maar iedere gemeente had z'n eigen invulling. Vorig jaar werd éen en ander al wat centraler en dit jaar is dat nog meer het geval." De Westfriese Waterweken worden nu provinciewijs meegenomen in de promotie van Holland Boven Amsterdam. Samen met Kelly Cortie van de organisatie Stedebroec is Nanda ook aanwezig bij de overkoepelende organisatie. "Daar hebben we geen uitvoerende taak. Maar heel veel activiteiten die we voorheen zelf moesten doen hoeven gelukkig niet meer door ons gedaan worden. Dat doet deze organisatie nu."

TAAKVERDELING De organisatie van de waterweken in Stedebroec begint al in januari. "Dan worden de ideeën op tafel gelegd en roept er vanzelf iemand: 'Oh dat pak ik wel op.' Dus er is wel een taakverdeling maar eigenlijk is het een leuke manier op met een groep iets neer te zetten. In de maanden daarna worden alle taken verdeeld. Ik ben nu gewoon de gelukkige als voorzitter," lacht Nanda. Eens in de maand komt de club bij elkaar. "De éen is goed in de financiële zaken of dingen organiseren, de ander in sponsors benaderen of culturele activiteiten. Iedereen heeft z'n eigen kracht als vrijwilliger. Als iemand er niet is pakt een ander het op. Zo vinken we iedere keer iets af en op een gegeven moment hebben we een programma. Het klinkt misschien als los zand maar dat is het zeker niet." Want Nanda en de rest van de club weten prima wat ze willen. "We willen iets doen voor de medebewoners en vanuit passie en gedrevenheid Stedebroec op de kaart zetten. Het is een bepaalde trots die we hebben voor onze woonplaats. Het is de bedoeling om het al groter te trekken." En dit alles gebeurt met een enorm enthousiasme. "De sfeer is zo ontzettend leuk en daardoor heb je ook zin om nog meer te doen. Met z'n allen loopt het uitstekend."

ENERGIE Wat destijds begon als een leuke dag begint nu volgens Nanda steeds meer volwassen te worden. "De stappen worden steeds groter en het wordt steeds breder getrokken. Het wordt al belangrijker voor deze regio en steeds beter en groter aangepakt. Er zit een stijgende lijn in qua enthousiasme en groter worden." Dat maakt het ook heel leuk voor de groep vrijwilligers. "De kick dat je achteraf complimenten krijgt. Ook krijgen we tips hoe we dingen beter kunnen doen, het is echt een saamhorigheid en dat is heel erg leuk." Met een eigen bedrijf en het helpen van haar man in zijn bedrijf is de week eigenlijk altijd al te kort voor Nanda. "Maar ik haal zoveel energie uit vrijwilligers werk dat ik er toch tijd voor vrij maak."

VRIJWILLIGERS Op de dag zelf zijn er nog vrijwilligers nodig. "We hebben bijvoorbeeld nog mensen nodig die kinderen helpen in een waterbal te komen, toezicht houden of uitleg geven. Geïnteresseerden kunnen me mailen op: WaterwekenSB@GMAIL.COM." Ook vrijwilliger worden? Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door kunnen organisaties in heel West-Friesland vrijwilligers goed gebruiken. Meer info: Vrijwilligerspunt, 0229-216499/www.vrijwilligerspunt.com.

DOEL Nanda vertelt enthousiast waarom de activiteiten worden georganiseerd. "Doel is dat iedereen kan genieten van eten, muziek en meedoen aan (water)activiteiten. Dat is tevens het doel vanuit de overkoepelende organisatie. Het is een echte gemeenschapsdag." Voor 18 augustus staat er weer heel wat op de planning, net zoals andere jaren. "Tussen elf en vijf hebben we allerlei activiteiten voor de hele familie, van heel klein tot heel oud. Dat proberen we ieder jaar aan te passen. De favorieten zoals de markt, de muziek, voedselkraampjes en activiteiten op het water komen ieder jaar terug. Maar we blijven ieder jaar vernieuwen." Dit jaar zijn er onder andere Oudhollandse spellen. "Voor een aantal moet je kunnen zwemmen, een stukje sportiviteit bezitten en de strijd willen aangaan. Er zijn elf onderdelen waaronder een stormbaan op het water. Wie meedoet krijgt een stempelkaart. Bij acht stempels krijg je een prijs. Dus dat is voor iedereen haalbaar op deze manier."

ORGANISATIE Nanda is inmiddels al drie jaar betrokken bij het evenement. Lachend zegt ze: "Ik ben er bij betrokken geraakt omdat ik nogal een regelneef ben." Maar dan vervolgt ze serieus: "Ik heb mijn eigen bedrijf in strategische marketing en communicatie. Vanuit zakelijk oogpunt kwam ik in contact met twee mensen die toen al in de organisatie zaten. In eerste instantie werd ik gevraagd om de posters en flyers te verzorgen. Maar gaandeweg ben ik steeds meer gaan doen en dit jaar ben ik gebombardeerd tot voorzitter." In een paar jaar tijd werd de opzet al verder geprofessionaliseerd, aldus Nanda. "Het is destijds begonnen als een soort 'iedere gemeente doet wat'. Uiteraard deed wel iedereen zijn uiterste best. Maar iedere gemeente had z'n eigen invulling. Vorig jaar werd éen en ander al wat centraler en dit jaar is dat nog meer het geval." De West-Friese Waterweken worden nu provinciewijs meegenomen in de promotie van Holland Boven Amsterdam. Samen met Kelly Cortie van de organisatie Stede Broec is Nanda ook aanwezig bij de overkoepelende organisatie. "Daar hebben we geen uitvoerende taak. Maar veel promotionele activiteiten die we voorheen zelf moesten doen, worden nu door Holland boven Amsterdam gedaan. Dat scheelt ons heel veel tijd."

TAAKVERDELING De organisatie van de waterweken in Stedebroec begint al in januari. "Dan wordt het voorgaande jaar geëvalueerd en de ideeën voor het nieuwe jaar op tafel gelegd. Er is wel een taakverdeling maar eigenlijk is het vooral een leuke manier om met een groep iets neer te zetten. In de maanden daarna worden alle taken echt verdeeld. Ik ben nu de gelukkige als voorzitter," lacht Nanda. Eens in de maand komt de club bij elkaar. "De éen is goed in financiële zaken of dingen organiseren, de ander in sponsors benaderen of culturele activiteiten. Iedereen heeft z'n eigen kracht als vrijwilliger. Als iemand er niet is pakt een ander het op. Zo vinken we iedere keer iets af en op een gegeven moment hebben we een programma. Het klinkt misschien als los zand maar dat is het zeker niet." Want Nanda en de rest van de club weten prima wat ze willen. "We willen iets doen voor de medebewoners toeristen uit de regio en vanuit passie en gedrevenheid Stedebroec op de kaart zetten. Het is een bepaalde trots die we hebben op onze woonplaats. Het is de bedoeling om het al groter te trekken." En dit alles gebeurt met een enorm enthousiasme. "De sfeer is zo ontzettend leuk en daardoor heb je ook zin om nog meer te doen. Met z'n allen loopt het uitstekend."

ENERGIE Wat destijds begon als een leuke dag begint nu volgens Nanda steeds meer volwassen te worden. "De stappen worden steeds groter en het wordt steeds breder getrokken. Het wordt al belangrijker voor deze regio en steeds beter en groter aangepakt. Er zit een stijgende lijn in qua enthousiasme en meer mensen uit de regio trekken." Dat maakt het ook heel leuk voor de groep vrijwilligers. "De kick dat je achteraf complimenten krijgt. Ook krijgen we tips hoe we dingen beter kunnen doen, het is echt een saamhorigheid en dat maakt het erg leuk." Met een eigen bedrijf en het helpen van haar man in zijn bedrijf is de week eigenlijk altijd al te kort voor Nanda. "Maar ik haal zoveel energie uit vrijwilligers werk dat ik er toch tijd voor vrij maak."

VRIJWILLIGERS Op de dag zelf zijn er nog vrijwilligers nodig. "We hebben bijvoorbeeld nog mensen nodig die kinderen helpen in een waterbal te komen, toezicht houden of uitleg geven. Geïnteresseerden kunnen ons mailen op: WaterwekenSB@GMAIL.COM." Ook vrijwilliger worden? Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door kunnen organisaties in heel West-Friesland vrijwilligers goed gebruiken. Meer info: Vrijwilligerspunt, 0229-216499/www.vrijwilligerspunt.com.

 

Iemand bij het spingkussen. In totaal richting 30 mensen vrijwilligers.

 

Het is de bedoeling om het al groter te trekken." . e. We werken met een heel klein budget. Dat krijgen we van de gemeente. Rest peuteren we bij elkaar met sponsors. Vrijwilligers die het leuk vinden om die dag te helpen. Het is allemaal ons enhousiasme en passie voor dit evenement. Groepje 1 persoon reddingsbrigade, 1 van de watersportvereniging stedebroed, van de haven, 2 personen die vanuit hengelsportvereniging, nog 2 personen die regelen bijvorbeeld de schuitentocht. Vanuit Pampus diverse verenigingen. En vanuit interesse. 1 met enorm netwerk in stedebroec. Kelly is van restaurant de buren, horeca tijger, kan muziek regelen en voor bijzondere dingen regelen. 1 van recreatie westfriesland. Groepje 8-9 personen. Kelly en ik regelen het meest met sterke back-up en regelneef John die een heel netwerk heeft.

 

Stedebroec heeft 1 dag wel éen dag. Net als drechterland. We zijn kleiner dan Hoorn en Enkhuizen. We hebben op zaterdag 18 augustus onze waterdag (waterweken).

  We zijn met een groepje vrijwilligers want ik werk uiteraard niet alleen. Onderling taakverdeling. Ik ben dit jaar tot voorzitter gebombardeeerd van de organisatie.r. We beginnen meestal in januari

  Ik doe het nu 3 jaar. Ik ben er bij betrokken geraakt omdat ik nogal een grote bemoeial ben (lacht) ik was zakelijk met Kelly in contact en ik kende John vanuit zakelijk oogpunt. Ik kreeg de vraag of ik promotie op me kon nemen. Dan rol je er vanzelf in en ga je steeds meer doen. . Dit jaar samenwerking met Drechterland. Die heeft op 19 augustrs. We hebben het zelfde achterland qua water. Drechterland en Stedebroec willen al meer samen doen, zelfde promotie met flyers en posters. Eén overkoepelend item, de waterbootcamp in Schellinkhout op 19 augustus. Daar kan iedereen zich voor inschrijven. Dat organiseren we gezamenlijk. Was vorig jaar een succes in Drechterland.

  Westfriese tafel wil zichzelf komen promoten. Onze haven is heel klein. Past nu nog niet in het programma qua kosten en ruimten maar de wil is er zeker. We zijn zeer geïnteresseeerd om daar de samenwerking mee aan te gaan.

  Ik heb eigen bedrijf in strategische markering en communcatie. Ik ben gevraagd voor uitvoerend werk, posters, flyers, maar ik ben meer in de rol van consultant. Als hobby schrijf ik teksten voor websites en brochures. Ik ben breed inzetbaar. En projectmanagement en strategische markering is echt mijn professie. En help mijn man in zijn bedrijf. Mijn week is altijd te kort. Je blijft afhankelijk van vrijwilliers.

  Vrijwilligerswerk is heel veel omvattend.

  WaterwekenSB@GMAIL.COM

  Liefst 8 augustus plaatsen.

  Sturen naar nanda@windkrachtmedia.nl