• Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum geeft collectie scherven weg

ENKHUIZEN Scherven brengen geluk in het Zuiderzeemuseum tijdens de Museumweek. Van 8 tot en met 14 april 2019 vindt de ontmanteling van Monument plaats in het binnenmuseum. Tien jaar lang is het controversiële kunstwerk de eye catcher in het Atrium van het binnenmuseum geweest. Clare Twomey, kunstenares en maker van deze opmerkelijke installatie, heeft in samenwerking met het Zuiderzeemuseum het participatieproject Monument, the golden thread ontwikkeld, waarbij bezoekers van het museum een stukje van het kunstwerk mee naar huis mogen nemen.

Monument, the golden thread is de titel voor het ontmantelingsproject waarmee kunstenares Clare Twomey haar werk Monument na tien jaar letterlijk wil delen met de bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Het motto van de Museumweek 'Ons echte goud' sluit mooi aan op de filosofie achter dit participatieproject: de bezoeker de mogelijkheid bieden om een stukje van 'Ons goud' te bemachtigen. Iedere bezoeker mag een unieke scherf komen uitzoeken, die op naam wordt geregistreerd en voorzien van een met Zuiderzeemuseum geverifieerd gouden lakzegel en mee naar huis mag. Een uitgelezen kans om collectiebeheerder van een bijzonder stukje Zuiderzee erfgoed te worden!

Op dinsdag 9 april van 14.00 tot 15.00 uur geeft Clare Twomey in het Peperhuis te Enkhuizen een Engelstalige lezing over de totstandkoming van Monument. Tevens is er mogelijkheid tot het stellen van vragen. De lezing is vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum, maar let op, het maximum aantal personen is 80, dus vol is vol. Graag vooraf aanmelden via aanmelding@zuiderzeemuseum.nl. 

MONUMENT Het speciaal voor het Zuiderzeemuseum gemaakte kunstwerk Monument bestaat uit Engels serviesgoed van zogeheten D-kwaliteit – afgekeurde partijen van tegels, serviesgoed en kannetjes. De gebruikte collectie tegels is afkomstig uit een omvangrijke partij van circa 40.000 stuks. Deze waren ooit bedoeld om te gebruiken in de in het buitenmuseum op te bouwen panden. De gedachtegang achter Monument is, dat restanten van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen cultureel beladen kunnen worden. De scherven zijn gewone dagelijkse dingen die sporen van hun geschiedenis dragen omdat ze gebroken zijn. Hun kwetsbaarheid doet denken aan de geringe waarde van binnenlands porselein en aan het gebruik en verbruik in het dagelijks leven. Daarnaast lijkt Monument ook een toespeling op onze overvloedige consumptie- en wegwerpmaatschappij en ons streven naar kopen en vervangen.