• De pinautomaten van de ABN AMRO bij winkelcentrum Kersenboogerd zijn al enkele weken gesloten.

    Theo Annes

Gebrek aan geldautomaten in Hoornse wijken

HOORN/ZWAAG De Kersenboogerd en Bangert & Oosterpolder zijn zeer mager bedeeld als het op pinautomaten aankomt. Na de sluiting van de ABN AMRO-automaten aan het Aagje Dekenplein beschikt de Kersenboogerd over welgeteld één werkende pinautomaat van de ING aan het Betje Wolffplein. In de Bangert&Oosterpolder staat de teller zelfs op nul. De CDA-fractie heeft hierover vragen gesteld aan het Hoornse college van burgemeester en wethouders.

Het college is er van op de hoogte dat het slecht gesteld is met het aantal pinautomaten. Ze heeft bij het bedrijf 'Geldmaat', waaronder de verdwenen ABN AMRO-automaten in de Kersenboogerd vallen en de organisatie die de geldautomaten van landelijk opererende banken overneemt en omvormt, de vraag neergelegd of er een vervangende geldautomaat terugkomt op dezelfde plek. Of dit gaat gebeuren is echter op dit moment nog onduidelijk.

Over het gebrek aan een pinautomaat in Bangert & Oosterpolder heeft gemeente Hoorn al eerder vragen gehad van wijkbewoners. Na contact met 'Geldmaat' hierover, blijkt dat er waarschijnlijk geen geldautomaat zal worden geïnstalleerd in de nog altijd groeiende nieuwbouwwijk. Geldmaat geeft aan dat al een ING-pinautomaat bij winkelcentrum De Korenbloem en Rabobank-pinautomaat aan de Dorpsstraat in Zwaag zijn. De organisatie heeft de intentie deze beide automaten over te nemen en om te bouwen naar 'Geel', de kleur van de nieuwe overkoepelende geldautomaten van 'Geldmaat'. Zwaag is volgens 'Geldmaat' te klein om nog een derde automaat te plaatsen, omdat het aantal transacties op een nieuwe automaat te laag zou zijn.

Het CDA Hoorn vindt dat zolang cash geld wordt geaccepteerd als wettig betaalmiddel, dit betaalmiddel ook op eenvoudige wijze verkregen moet kunnen worden en vindt het daarom vreemd dat het geld kunnen pinnen in je directe omgeving niet meer een vanzelfsprekendheid is in de genoemde wijken. De gemeente is het hiermee eens. Maar ze geeft aan dat er nou eenmaal steeds minder gebruik wordt gemaakt van contact geld en mensen, ook ouderen, steeds vaker contactloos betalen. Hierdoor lijken de pinautomaten een zelfde soort lot beschoren te zijn als brievenbussen die steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. Het college toont ook begrip voor de afweging van de exploitant van de pinautomaten om wel of geen extra automaat te plaatsen op basis van het aantal geldopnames en kosten voor een extra automaat.