• Een archieffoto van een kleurrijke start van de Wielerronde van Obdam die dit jaar 40 jaar bestaat.

    Archief Wielerronde Obdam

40 jaar Wielerronde Obdam: Kleurrijk dorpsfeest voor iedereen

OBDAM De wielerronde van Obdam bestaat dit jaar 40 jaar. Een mooi jubileum met toekomstperspectief, want het is ieder jaar nog steeds ontzettend druk, volgens voorzitter Koen Schipper. "Aan de basis is het een mooie gevulde sportieve dag die goed gesteund wordt door het bedrijfsleven. Volgens mij kunnen we nog jaren vooruit. Zeker met onze relatief jonge bestuursleden."

Co Schipper

Eveline Mooij van de organisatie vindt het letterlijk een kleurrijke dag, door de tenues van de renners, door de versierde tuinen langs het parcours en door het vele publiek. Een koers die naam heeft gemaakt en waar renners graag komen. "De reden daarvoor is de sfeer, het mooie parcours en niet te vergeten het grote aantal premies dat te verdienen is tijdens tussensprints." Dat is de reden volgens Schipper dat de koers al jaren geen daling ziet in het aantal deelnemers. Daarnaast is het gewoon een goed georganiseerde dag waar bestuur en vrijwilligers duidelijk herkenbaar zijn en het weer meestal goed is.

JUBILEUM De organisatie wil toch wat extra's doen tijdens deze 40e editie op 8 juli. Aan het begin van de dag staat er voor alle vrijwilligers en bestuursleden gebak bij de koffie. Daarnaast wil de organisatie iedereen die langs het parcours woont iets lekkers gaan aanbieden. Daarnaast worden alle dames die ooit ronde-miss zijn geweest uitgenodigd en krijgen dan een mooie rondrit langs het publiek in een mooie auto. Ook alle oud-bestuursleden krijgen een uitnodiging. Afsluitend gaat iedereen samen eten.

KARAVAAN De reclamekaravaan is ieder jaar weer een hele gebeurtenis. Voor de plaatselijke ondernemers lijkt het een must om er bij te zijn. Koen Schipper vertelt dat de karavaan soms zo lang is, dat het voorste voertuig even moet wachten tot de laatste op het parcours is, alvorens nog een rondje te kunnen maken. Dat tekent de betrokkenheid van de regionale ondernemers met de wielerronde. Dat is niet zonder reden, want het programma is uitgebreid. Een dikke banden race voor de jeugd en de categorieën 'sportieve dorpelingen' voor dames en heren maakt dat de deelnemers ieder veel supporters aan de kant hebben staan. "Dit zijn de mooiste wedstrijden voor de Obdammers, maar we hebben ook ieder jaar een zeer sterk deelnemersveld bij de wedstrijd van de dames en de heren. Het is in elk geval de moeite om even te komen kijken."

BEKENDE NAMEN In het verleden hebben enige nationale toppers zich gemengd in de strijd in Obdam. In 1979, de eerste koers deed Hennie Stamsnijder mee, een echte toprenner uit die tijd en wereldtopper Leontien van Moorsel heeft misschien wel 10 keer meegedaan. Zij won ook meestal. Ondanks deze toppers die in het verleden meegedaan hebben is de Wielerronde van Obdam een echte amateurkoers. Winnaars krijgen prijzen, maar startgeld wordt niet betaald. Dat zou te duur zijn en bovendien het wezen van het evenement aantasten. "Het moet een dorpsfeest blijven en dat moet je niet willen veranderen. De enige verandering die nodig is, is met je tijd mee gaan. Meer niet."