• Topzeilers in actie tijdens de Medemblik Regatta 2018.

    Sander van der Borch

Aftellen naar Medemblik Regatta

MEDEMBLIK In Medemblik zal alles van dinsdag 21 mei tot en met zaterdag 25 mei in het teken staan van de Medemblik Regatta, Nautiek Festival. Niet alleen wordt er die dagen in diverse klassen in en rondom de West-Friese havenstad gezeild, maar ook op het land is er het nodige te beleven tijdens het sportieve evenement. Zo zal er op de vrijdagmiddag en zaterdag van de Regatta op de Vooroever een reuzenrad staan. Leuk voor de bezoekers om van bovenaf de wedstrijden te bekijken. Op de afsluitende zaterdagavond verandert de haven in een bioscoop voor de vertoning van de 'Floating Movie'.

Dit jaar vindt de 35e editie van de Medemblik Regatta plaats. Dit zeilevenement, waar topsporters van over de hele wereld aan meedoen, wordt altijd in de laatste week van mei in Medemblik georganiseerd. Eerder was de regatta bekend onder de namen Spa Regatta en Delta Lloyd Regatta. Op zaterdag 25 mei vinden de finales plaats, die vanaf de dijk bij Medemblik goed zichtbaar zijn.

NAUTIEK Naast leren zeilen en de zeilwedstrijden van de Medemblik Regatta is er volgende week nog veel meer te doen in Medemblik met het Nautiek Festival. Wat te denken van scoutingactiviteiten in het centrum van Medemblik, sportclinics bij het Regatta Center en de Floating Movie. Nautiek wordt al sinds 2010 op de slotdag van de regatta gehouden, dit jaar is de samenwerking verder aangehaald en vormen de twee samen één evenement. In plaats van alleen in het centrum van Medemblik, komen de activiteiten van Nautiek nu ook richting het Regatta Center.

HANSA De Medemblik Regatta is het grootste zeilevenement in Nederland voor de Olympische en Paralympische klassen. Onder meer de RS:X zeilers en de skiff en 49-ers komen in actie. Ook is de Hansa klasse toegevoegd aan de Medemblik Regatta 2019. Hoewel zeilen geen onderdeel meer is van de Paralympische Spelen, blijft World Sailing zich continu inzetten voor zeilen voor mensen met een beperking. Ook de Medemblik Regatta blijft deze sport steunen en promoten. Het Watersportverbond en de Medemblik Regatta hebben samen gekeken naar mogelijkheden het zeilen met een beperking toe te voegen aan de regatta. Met het resultaat dat de Hansa klasse van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei is toegevoegd.

OPTIMIST ON TOUR Niet alleen topsporters als Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe zullen tijdens de races van de regatta hun kunsten vertonen, kinderen kunnen gelijktijdig kennis maken met de watersport tijdens de Optimist on Tour. Dit landelijk rondreizend watersportevenement meert dan weer aan in de Oosterhaven in Medemblik. De kinderen leren onder meer zeilen in een Optimist, kanovaren of suppen. Ze krijgen een theorieles op de kant en gaan vervolgens het water op.

In Medemblik werkt Optimist on Tour ook samen met de KNRM (de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Kinderen leren bij de KNRM alles over veiligheid en kunnen met de Prins Hendrik, een voormalige reddingboot van de KNRM, het IJsselmeer op gaan om de wedstrijden bij de Medemblik Regatta te bekijken.

imedemblikregatta.org