• Op weg in de Driedaagse van West-Friesland, met Ruud Appelman in de leiderstrui.

    WV West Frisia
  • De West-Friese gele trui in vol ornaat.

    wv West-Frisia

Appelman wint eerste Driedaagse

WEST-FRIESLAND Ruud Appelman is afgelopen week de winnaar geworden van de eerste Driedaagse van West-Friesland. De renner uit Grootebroek was eindwinnaar in het klassement, met Jaap Dudink uit Andijk op 9 seconden op de tweede plaats en als derde Tino Haakman (Enkhuizen), op 17 seconden. In de eerste Driedaagse van West-Friesland bleek een valpartij op de tweede dag bepalend voor de einduitslag. 

De eerste Driedaagse van West-Friesland, met een proloog op de dijk bij Enkhuizen en twee ritten bij de organiserende verenigingen, HRTC in Hoorn en West-Frisia in Bovenkarspel haalde niet ongeschonden de streep: de tweede rit werd uit de uitslag geschrapt na een zware valpartij met gevolgen. Op het parcours in Hoorn gingen bij een bonificatie sprint de klassementsleider tot dan toe, Tim Groot en volger Ivo Huisman onderuit. Met gevolgen: beiden braken daarbij een sleutelbeen en Groot had bovendien zijn andere bovenarm gebroken. De Driedaagse jury besloot de rit uit de uitslag te schrappen.

Groot en Huisman kwamen niet terug in de derde rit en dat terwijl Tim Groot als proloogwinnaar uitstekende vooruitzichten had gehad. De Bovenkarspeler was met 9 seconden op nummer twee Ruud Appelman, winnaar op de 5,5 km tijdrit op de dijk geworden. Tino Haakman volgde op 24 seconden.

Een zeer spannende tweede rit in de Driedaagse kreeg het genoemde abrupte einde terwijl de wedstrijd op de derde dag in teken kwam te staan van aanvallen op de koppositie door Enkhuizer veteraan Nico Leijen: 47 seconden moest hij goed maken op klassementsleider Appelman. Leijen werd 'man van de dag' maar zag Toine Groot uit Hem naar de winst rijden.

Rituitslagen:

Proloog: 

In de proloog waren er de volgende uitslagen: 1. Tim Groot, 6.40 minuten over 5,5 km; 2. Ruud Appelman 9 sec achterstand, 3. Tino Haakman 24 sec., 4 Jaap Dudink 25 sec, 5. Martijn Evers 25 sec., 6. Sybe van Diepen 32 sec, 7. Ivo Huisman 38 sec, 8. Jelle Groot 38 sec, 9. Arne van Vliet 40 sec, 10. Kay Pronk, 41 sec.

3e Rit: 

1. Toine Groot, 2. Nico Leijen, 3. Kasimir den Hertog, 4. Jaap Dudink, 5. Sybe van Diepen (Warder), 6. Arne van der Vliet, 7. Ruud Appelman, 8. Tino Haakman, 9. Kay Pronk, 10. Jelle Bervoets (Abbekerk)

Eindklassement:

1. Ruud Appelman (Grootebroek), 2. Jaap Dudink (Andijk) op 9 sec, 3. Tino Haakman (Enkhuizen) op 17 sec, 4. Sybe van Diepen (Warder) op 20 sec, 5, Nico Leijen (Enkhuizen) op 21 sec, 6. Arne van der Vliet (Hoogkarspel) op 33 sec, 7. Kay Pronk (Warmenhuizen) op 1.47 min, 8. Jacco Konijn (Hoorn) op 1.51 min, 9. Jelle Bervoets (Abbekerk) op 1,54 min