• Megan Hollander tijdens het EK.

    Mark Phelan

Brons op EK voor Megan

HOORN/ARNHEM/RODEZ Megan Hollander is bij het Europees Kampioenschap in Rodez (FR) afgelopen week derde geworden in haar klasse SU5. De paralympisch badmintonster is op weg naar Tokio 2020. Op 1 januari 2019 start de kwalificatie voor de Paralympische Spelen. Maar het gaat niet alleen om wedstrijdpunten. Megan heeft ook geld nodig op weg naar Tokio te kunnen volbrengen. Ze begint ook een crowdfunding actie op Sport.talentboek.nl 

 

Gerda Holla

 

Om zich te kwalificeren voor Tokyo moet Megan hogerop op de wereldranglijst, waar ze nu achtste staat. Dat betekent dat ze veel toernooien in het buitenland moet gaan draaien. Dit EK was daar één van. Op woensdag begon het EK met de eerste van drie wedstrijden. Hoewel ze koste wat het kost wilde winnen lukte het niet, ze verloor met 13-31, 21-16 en 18-21. "Dit betekende dat ik de wedstrijd van donderdag, tegen Denemarken, moest winnen. Ik had nog nooit van haar gewonnen maar ik voelde me goed en zat lekker in mijn spel. Na winst in de spannende eerste game, won ik de tweede game vrij gemakkelijk, 25-23 en 21-13. Dit betekende dat ik door was naar de halve finale waar ik mijn geduchte tegenstander, Cathrine Rosengren, ook uit Denemarken, zou treffen." Op zaterdag speelde ze deze halve finale. De eerste game verloor ze maar kwam ze wel heel goed mee, 15-21. "Ik begon vol goede moed aan de tweede game. Het mocht alleen niet baten, mijn benen en hoofd wilden niet meer en ik kwam niet verder dan een 3-21. Maar ik kan terugkijken op een ontzettend goed EK waar ik beter speelde dan ooit tevoren, maar meer zat er nu niet in," aldus Megan.

DAGINDELING Om op dit niveau te kunnen badmintonnen is Megan full-time met haar sport bezig. Ze verhuisde van Hoorn naar Arnhem om op Papendal te kunnen trainen. Familie en vrienden ziet ze daardoor minder dan ze zou willen en stappen in het weekend zit er ook niet in, daarvoor is ze meestal te moe of er komt een groot toernooi aan waar de focus op ligt. "Ik ben eigenlijk dag en nacht bezig met m'n sport. Mijn weekindeling ziet er vijf dagen lang hetzelfde uit. Trainen, een paar uurtjes naar school, weer trainen, thuis eten, huiswerk maken en dan naar bed. En natuurlijk let ik op mijn voeding," vertelt Megan. In Arnhem volgt ze de opleiding Business & Sport op het Rijnijssel, in de hoop na haar topsportcarrière een eigen bedrijf te kunnen beginnen.

CROWDFUNDING Het grootste doel van Megan is, op het bereiken van Tokio 2020 na, het halen van een paralympische medaille. "Dit is de droom die ik samen met mijn moeder drie jaar geleden ben gestart en na het overlijden van mijn moeder in juni dit jaar, is mijn vechtlust naar die felbegeerde plak alleen maar groter geworden. Het liefst word ik natuurlijk eerste in Tokio, maar ik moet ook reëel blijven," geeft Megan aan. De toernooien die ze moet spelen om haar doel te bereiken kosten flink wat geld. Dit moet ze vrijwel allemaal zelf bekostigen en als studerende topsporter is dat bijna niet te doen. "Daarom ben ik een crowdfundingactie gestart zodat mensen mij met een kleine bijdrage kunnen helpen mijn doel te bereiken. Op www.sport.talentboek.nl bij talenten&teams Megan Hollander intypen. Dan kom ik vanzelf te voorschijn. Druk hierna op de doneerknop en de rest wijst zich vanzelf."