• Zwaluwen'30 G-voetbal: het eerste team speelt een groot jubileumtoernooi.

    Zwaluwen'30

Dertig jaar G-Voetbal bij Zwaluwen'30

HOORN Voetbalclub Zwaluwen'30 houdt zaterdag 19 mei een groot jubileumtoernooi bij het 30 jarig bestaan van de G-voetbal tak van de club. Met deelname van onder meer G-teams van de clubs HOSV (Opmeer), KGB (Bovenkarspel), Zouaven (Grootebroek)en clubs uit Heerhugowaard en Texel. Een jubileum is een moment voor terugblikken, maar vooral ook van vooruitkijken en van feest, vinden ze bij het G-Voetbal van Zwaluwen'30.

Bij dat feest horen ook de nodige ambities. Van de club en ook de vrijwilligers rond het G-team. "Mijn droom is meer leden en het starten van een tweede team", zegt bijvoorbeeld Hinda Valentijn, teambegeleidster Zwaluwen'30 teambegeleidster, anno 2018. 

Hinda Valentijn is één van de gemotiveerde vrijwilligers rond het team. Ze raakte vanwege haar zoon Eelco betrokken bij het G-Voetbal van Zwaluwen'30, in 2007. Aanvankelijk verleende ze hand- en spandiensten als het chauffeur naar de wedstrijden van het team, maar volgde in latere jaren eerdere begeleiders van het team op. En teambegeleider van een G-team is een bijzondere taak: "Het bijzondere aan deze taak is dat je niet alleen begeleider bent maar ook een spreekbuis naar de persoonlijke begeleiders/verzorgers van de teamleden. Je bent de verbindende schakel tussen sport en privé."

SPORTBELEVING En Hinda weet waarvoor ze het doet. Ze heeft ook een duidelijk antwoord op de vraag of G-voetbal wel de juiste benaming is. Er is immers discussie of 'Sporten met een beperking' niet een betere naam zou zijn. ""De G- staat bij ons voor Gezelligheid. Het is bij ons niet van belang of we de wedstrijden winnen maar dat we met z'n allen plezier hebben in het spelletje, want elke wedstrijd weer geven de leden zich voor 100 procent. Bij elke gewonnen wedstrijd trakteren de begeleiders en trainer de groep op een patatje en dan is het feest."

Die sportbeleving wordt herkend en erkend in een club als Zwaluwen'30. De club wil een platform bieden voor mensen met een beperking, als geïntegreerd deel van de club. De G-voetballers gaan jaarlijks op uitje, mee met de bus naar een uitwedstrijd van het eerste van Zwaluwen'30 en regelmatig komen selectiespelers een half uurtje meetrainen met de G-Voetballers. "Dan zie je onze jongens en dame stralen."

VOORJAAR 1988 Het G-Voetbal kwam voort uit de sportactiviteiten die Martin Spel, destijds ook grensrechter bij Zwaluwen'30, onderhield met G-sporters. Hij deed dat samen met Fok Bakker uit de Streek, met assistentie van Hannie de Boer. Zo'n negen enthousiaste sportievelingen sterk pakten vervolgens het idee voor G-Voetbal op, met ook toen al G-sporters uit heel West-Friesland. Twee teams waren er in 1988, die vooral tegen elkaar speelden op het Zwaluwencomplex.

Teams die bijeen waren gekomen dankzij intensieve werving: met videofilm en enthousiaste verhalen trokken de vrijwilligers langs scholen en instellingen in de regio. Op een eerste training stonden zelfs genoeg spelers en speelsters voor vier teams gereed. Met inzet van jeugdsecretaris Piet Schaap is vervolgens het G-Voetbal deel geworden van de vereniging.

REGIO Al in de begintijd werden de vrijwilligers met de extra's voor het G-voetbal geconfronteerd. Zoals de noodzaak van geregeld vervoer en het leren omgaan met de doelgroep waarin iedere deelnemer een eigen benadering vergt en ook de leeftijden verschillen, van 14 tot 60 jaar. Toernooien volgden en overleg met andere verenigingen. Afspraken werden gemaakt met RKEDO, HOSV, KGB en Zouaven en ook heden ten dage hebben de meeste van die clubs nog een G-Voetbal afdeling.

"Het G-voetbal leeft", weet Leo van der Voort, mede-initiator van het eerste uur bij Zwaluwen'30. "Maar teams samenstellen valt niet mee." Het vergt inzet, extra sponsors en: er is tegenwoordig ook flinke concurrentie van andere sporten.

Het toernooi bij Zwaluwen begint zaterdag om 09.45 uur.