• Ad van Diepen is geen voorzitter meer van Postduiven Vereniging Koggenland; de vereniging is opgeven door ledengebrek

    Theo Annes

Duivensport vergrijst snel

Postduiven vereniging Koggenland opgeheven

Co Schipper

WOGNUM Postduiven vereniging Koggenland heeft bijna 50 jaar bestaan, maar is door een gebrek aan leden noodgedwongen opgeheven. "We hadden nog maar 8 leden", vertelt inmiddels oud voorzitter Ad van Diepen, "Dat is niet genoeg om een vereniging draaiende te houden en dus hebben we besloten om te stoppen. Ik ben overgestapt naar de enige postduivenclub die Hoorn nog heeft, 'De Eenhoorn'."

"Waar Hoorn in vroeger dagen nog 3 verenigingen kende, is er nu nog maar 1 vereniging over, en dat is dan gelijk ook de enige vereniging in de hele omgeving. In de hoogtijdagen van PV Koggenland hadden we 32 leden, met kwalitatief goede duiven. Als vereniging hebben we een keer de wereldkampioen gehad, Jelger Klinkenberg, die met zijn duif de meeste punten bij elkaar sprokkelde in de Olympiade puntenwedstrijd en zijn prijs op mocht halen in Tsjechië. Maar we hadden bij de club ook een Nederlands kampioen, een duif van Anne van Meerkerk."

SCHAALVERGROTING Ook in de duivensport slaat de schaalvergroting toe. Hoewel er veel minder duivenmelkers zijn, is het aantal wedstrijdduiven niet afgenomen. Tegenwoordig zijn er duivenmelkers met hele grote aantallen postduiven. "Liefhebbers met maar 20 koppels postduiven zijn er bijna niet meer", aldus van Diepen. De professionalisering binnen de duivensport is voor de amateurs soms een reden om te stoppen, volgens Ad van Diepen. De verschillen worden groter en de enige uitdaging voor amateurs is nog om eens boven een prof te eindigen, want als amateur win je direct geen prijzen meer. In de duivensport strijden profs en amateurs gewoon tegen elkaar. De commercie zit hier een groei van het aantal duivenmelkers in de weg en daarnaast zijn postduiven niet meer hip. De jeugd gaat liever iets anders doen. Daarnaast is het een zomersport en je kunt als duivenmelker niet zomaar een paar dagen weg. Dan moet je vooraf het nodige regelen met iemand die dan ook verstand van duiven moet hebben.

ENTHOUSIASME De manier waarop van Diepen zijn sport promoot is er een met enthousiasme, maar vooral passie. Een duif kweken die een goede wedstrijdduif blijkt te zijn is prachtig om te zien, maar ook het besef dat een op het oog kwetsbaar dier honderden kilometers vliegt op een dag, kan op waardering rekenen. Volgens van Diepen zijn alle wedstrijden mooi. De wedstrijden met eerstejaars duiven en de binnenlandse vluchten, maar als hij dan toch een favoriete wedstrijd moet noemen is dat de vlucht vanuit het Franse Châteauroux. Een vlucht van 750 kilometer die door de duiven in een keer wordt afgelegd. Een prestatie van formaat! Toch is het wachten op de duiven, en ze zien aankomen waar je het voor doet. "Dat is eigenlijk het allermooiste van deze sport.", aldus van Diepen.

TOEKOMST Ad van Diepen maakt zich wel zorgen om de toekomst van de duivensport. Vooral de ernstige vergrijzing en het feit dat jongeren liever iets anders gaan doen, is hem een doorn in het oog.