• - Je bent in de natuur en kijkt om je heen. -

    Charlotte Moes

Het open water lonkt

WEST-FRIESLAND Met enige regelmaat zijn er in West-Friesland open water prestatietochten. Steeds meer, zo lijkt. Ruim twee weken terug bij de Ter Rede van Hoorn, vorig weekend in Medemblik en afgelopen weekend in Enkhuizen. In Hoorn en Medemblik betrof het een tocht die was toegevoegd aan het wedstrijdprogramma, zodat iedereen die dat wil ervaring kan opdoen. In Enkhuizen was het onderdeel van het weekend van de Waterweken. Het aantal tochten groeit snel. En ze trekken flink veel deelnemers. 

door Gerda Holla

VERANDERINGEN Hans Beenker, trainer-coach van het OLA-team (Open water Lange Afstandszwemmers) van Zwem Vereniging Hoorn, draait al 20 jaar mee in het open water zwemmen. "Vroeger zag je veel meer deelname bij zwem competitie wedstrijden in het open water. In de loop der jaren zijn er veel meer tochten bij gekomen, zoals bijvoorbeeld 'Swim to fight cancer'. Daardoor is het totaal aantal mensen die zwemmen in het open water min of meer gelijk gebleven maar de verhouding is nu anders." In de zomerperiode zijn er zo'n 25 open water wedstrijden door heel Nederland. "Als je zo'n 12 wedstrijden of meer zwemt kun je meedoen aan het competitie klassement. Ten opzichte van 20 jaar terug zijn de deelnemers aantallen ongeveer gehalveerd. Bij de jeugd zie je ook een afname. Dat komt ook door het binnen zwemmen, dat doen zwemmers ook. Ze moeten ook rust hebben, je kunt niet het hele jaar 100 procent presteren."

OPEN WATER CIRCUIT Sander Koomen is éen van de mensen uit het team van Hans Beenker en tevens voorzitter van de zwemcommissie. Als voorzitter helpt hij bij de organisatie van wedstrijden, inschrijvingen en trainingen. Het OLA-team bestaat uit zo'n 15 mensen variërend in leeftijd tussen de 15 en 50 jaar. "We lopen het open water circuit af. Ik ben bijvoorbeeld al naar wedstrijden geweest in Bodegraven, België en Huizen. Het aantal kilometers dat we daar in een wedstrijd zwemmen varieert van 500 meter tot 10 km. Maar 3, 5 en 6 km zijn de meest beschikbare afstanden." De gezwommen tijd is het belangrijkst. "Dat telt mee voor het klassement. Maar voor de recreatiezwemmers is er vaak een prestatietocht om aan deel te nemen."

TRAINING Om die wedstrijden te kunnen zwemmen is wel regelmatig training vereist. Sander zwemt daarom drie keer in de week. 's Winters in het zwembad maar zomers altijd in het open water. "Ik zwem in Medemblik achter het oude stadhuis, in Wijdenes rondom het haventje en in Hoorn in het Hoornse Hop achter schouwburg Het Park. Ik zwem doorgaans zo'n 2 à 3 km per keer, net hoeveel zin ik heb." Het zwemmen in het open water heeft voor Sander zeker de voorkeur ten opzichte van een zwembad. "Je bent in de natuur en je kijkt om je heen en je ziet het landschap, zij het heel langzaam, aan je voorbij gaan. Dat vind ik het mooie aan open water zwemmen. Je staat bloot aan het weer, de golven, de temperatuur en dat is veel mooier dan in een binnenbad waar je alleen de tegels langs ziet gaan."

INFORMATIE www.zvhoorn.nl.