• www.pixabay.com

Ironman komt naar West-Friesland

HOORN De Ironman komt in 2019 naar Westfriesland. In het weekend van 7 juli vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook komt er een wedstrijd voor de jeugd en een Nightrun van het sportspektakel.?In 2020 wordt het triatlonfestival uitgebreid met een Ironman N 70.3.

Naast West-Friesland vindt er in Nederland in augustus ook een Ironman plaats in Maastricht. Belangrijkste wedstrijd in beide plaatsen is de olympische afstand, de zogenoemde Ironman 5i50 met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat de zogenoemde Ironman 4:18:4, een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma.

Op de zaterdag voor de wedstrijden is een Ironkids-wedstrijd voor jeugd tot 14 jaar. Het parcours is in Hoorn en de omliggende gemeenten. Op vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Op zondag bij de olympische afstand is er in het centrum van Hoorn op de Roode Steen een finishparty met rode loper en DJ. De sprintwedstrijd vindt op zaterdagavond plaats.

De zeven Westfriese gemeenten steunen het evenement van harte. 'Dit is geweldig nieuws voor de regio', zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. 'Ironman is een strek merk en levert veel publiciteit op. Daarnaast is het evenement goed voor de ondernemers in de regio. Ook moedigt de Ironman sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de Westfriese gemeenten voor ogen hebben. Jeugd, amateurs en professionals komen in deze opzet ook aan hun trekken.'

Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB): 'De IRONMAN in Maastricht heeft een sterke aanwas van het aantal leden van sportverenigingen in de omgeving opgeleverd. Door de nieuwe opbouw kunnen meer sporters deelnemen aan de triatlon. Met Westfriesland erbij wordt dat effect allen maar versterkt.'

Het evenementenbureau Extra Leisure tekent als licentiehouder van IRONMAN Nederland voor de organisatie in samenwerking met Stichting Westfriesland Events. Het IRONMAN Westfriesland festivalweekend staat voor 5/6/7 juli 2019 gepland. De parcoursen en het volledige programma zijn te vinden op? http://www.ironman.com/netherlands-events. Daar kunnen deelnemers zich vanaf 15 januari ook inschrijven.