• Rob Frambach (wit, midden) en Esther Schoon (staand, wit/rood) te midden van de overige teamleaders en organisatoren.

    Gerda Holla

Ironman Westfriesland zoekt nog versterking van vrijwilligerspool

WEST-FRIESLAND De laatste weken voor de aftrap van de Ironman op vrijdag 5 juli zijn aangebroken. Om het driedaagse sportweekend met vier wedstrijden goed te laten verlopen draait de organisatie op volle toeren. Op 13 juni vond de tweede teamleadersbijeenkomst plaats.

Gerda Holla

De twintig teamleaders, afkomstig uit West-Friesland, zijn allen verantwoordelijk voor een deel van de Ironman. Zo is er bijvoorbeeld een teamleader zwemparcours, fietsparcours en loopparcours. Maar ook een teamleader registratie, wisselzone en finish. Iedere teamleader is verantwoordelijk voor zijn onderdeel en werkt daarvoor samen met vrijwilligers. De teamleaders worden aangestuurd door de organisatoren uit Limburg van Extra Leisure, die namens Ironman de wedstrijden organiseren.

GROEPSGEVOEL Op de bijeenkomst legt Rob Frambach, wedstrijddirecteur namens Ironman, uit dat alle teamleaders bij elkaar een team vormen zodat de deelnemers uiteindelijk een geweldige wedstrijd gaan ervaren. "Je staat er samen aan, we zetten in op het groepsgevoel. Wij gaan iets doen met heel veel mensen en doen dat met een lach op ons gezicht."

VRIJWILLIGERS Eén van de teamleaders is Esther Schoon uit Zwaag. Ze is normaal gesproken vrijwilliger bij hockeyvereniging WFHC en daar verantwoordelijk voor toernooien en evenementen. Voor de Ironman coördineert ze de benodigde vrijwilligers en is de maanden vóór het evenement al druk bezig vrijwilligers te werven. "Ik vind het heel leuk om te doen, ik hou me graag bezig met de organisatie van evenementen. Voor de Ironman in Hoorn hebben we zo'n 150 vrijwilligers nodig. Op ieder onderdeel drie tot tien. Op 22 juni willen we de invulling van de vrijwilligerstaken rond hebben." Daarom heeft Esther de afgelopen tijd al veel verenigingen aangeschreven en persberichten uitgestuurd. Inmiddels zijn er zo'n 50 mensen die zich hebben aangemeld.

AANMELDEN Vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor een bepaald onderdeel. De tijden en duur zijn verschillend, maar er zijn al taken waarvoor een vrijwilliger voor slechts twee, drie of vier uur zich kan aanmelden. Iedere vrijwilliger krijgt een shirt en een lunchpakket. Maar er is meer. Esther: "Verenigingen kunnen door mee te helpen geld voor de clubkas verdienen. Voor ieder uur dat iemand meehelpt gaat er 5 euro naar de clubkas van de betreffende vereniging. Een mooie manier van geld binnenhalen voor de club, toch?" Wie niet namens een vereniging meehelpt kan kiezen uit een ander extraatje. Esther: "Je kunt korting krijgen op een startbewijs of je kunt dan kiezen voor een goed doel. Dat doel is: een thuis in het ziekenhuis."

INFO Geïnteresseerde vrijwilligers en meer informatie over de verschillende vrijwilligerstaken: ironmannedvolunteers@gmail.com. Facebook: @ironmanthenetherlandsvolunteers.