• Vlnr: Jorrit, Jelle en Chica

    Gerda Holla

Jelle, Jorrit en Chica zijn klaar om te knallen

WEST-FRIESLAND Nog twee dagen en dan is het zo ver: het Multisportfestival Westfriesland gaat beginnen. In drie dagen tijd vier wedstrijden met voor ieder wat wils. Jelle Hessing (14) uit Abbekerk doet zaterdag mee met de 4184, Jorrit Zuiker (30) uit Wognum en Chica Bijwaard (34) uit Wervershoof doen zondag mee met de 5150.

Gerda Holla

'LEKKER BEZIG' Jelle doet al vanaf z'n achtste mee met de triatlon in Abbekerk. "Ik vind het gewoon leuk om lekker bezig te zijn." Na de laatste keer in september sloot hij zich aan bij een trainingsgroep in Alkmaar. Sindsdien doet hij aan meer wedstrijden mee, onder andere in Zandvoort, Arnhem en Heerhugowaard. De Ironman is voor hem de eerste keer dat hij een iets langere afstand doet dan tot dusver. "Ik zal wel zien hoe het gaat. Hardlopen is m'n sterkste onderdeel, wie weet loop ik dan nog wat mensen voorbij."

Jorrit beleeft dit jaar z'n derde triatlon seizoen, hij begon een paar jaar terug met een start2tri cursus. Daarvóór liep hij hard en fietste wat op een toerfiets, maar hij wilde meer. "En wat kun je dan beter gaan doen dan een ultieme duursport?" Inmiddels heeft hij vier achtste triatlons gedaan en twee kwarttriatlons. Het zwemmen was aanvankelijk zijn slechtste onderdeel maar daar heeft hij hard aan gewerkt. "Ik heb de borstcrawl helemaal moeten leren maar dat ging beter dan verwacht. Nu is het zelfs mijn één na beste onderdeel. Het fietsen daarentegen blijft moeilijk. Ik mis gewoon een stukje kracht, zeker met tegenwind. Ik hoop daarom dat ik de wind niet tegen heb op de dijk." Het lopen, daar kijkt hij naar uit, want dat gaat Jorrit makkelijk af. "Nadat ik m'n 'fietsbenen' eruit gelopen heb natuurlijk. Maar daarna kan het inhalen beginnen, hoop ik. Van de mensen die mij net voorbij zijn gefietst," lacht hij. Volgend jaar wil hij z'n eerste halve triatlon gaan doen als Ironman deze organiseert in Westfriesland.

BINNEN DRIE UUR Voor Chica wordt het de eerste keer dat ze een afstand van 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen gaat afleggen. "Mijn vriend, broer en schoonzus deden vorig jaar mee in Almere. Klappend bij de finish bedacht ik dat dat voor mij dan toch ook haalbaar zou moeten zijn." Ze sportte altijd al redelijk veel, maar de laatste maanden is ze serieuzer aan het trainen om binnen de drie uur te kunnen finishen. "Mijn vriend doet ook mee, en hoewel we niet samen trainen en hij veel sneller is, is dat een goede motivatie." Het lopen gaat haar het beste af, maar de fietstrainingen zijn lastig te combineren met werk en kinderen. "Ik heb meestal pas 's avonds rond 21.00 uur tijd om te sporten en zeker in de wintermaanden, stap ik dan niet meer op de fiets." Chica kijkt uit naar haar eerste wedstrijd. "Ik ben van mezelf geen duursporter maar ik begin er steeds meer zin in te krijgen. Ik ben sowieso trots dat mijn lichaam na vier zwangerschappen toch in staat lijkt te zijn om deze olympische afstand te doen. Een half jaar geleden was ik daar nog niet zo zeker van."