• Even uitblazen met de Kerstcross Opmeer

    Theo Annes

Kerstcross Spanbroek is een echte traditie

SPANBROEK Wanneer een evenement de 45e editie beleeft kun je gerust van een echte traditie spreken en als het dan ook nog succesvol en aansprekend is, is dat natuurlijk nog mooier. Ook dit jaar organiseren voorzitter Ruud Beerepoot, zijn bestuur en alle vrijwilligers dit inmiddels regionaal bekende sportevenement op tweede kerstdag, De Kerstcross in Spanbroek.

Co Schipper

De Kerstcross is een hardloopwedstrijd door de weilanden rondom het winterse Spanbroek, voor alle leeftijden. Een wedstrijd voor atleten en voor de jeugd, maar ook een recreantenloop en met wandeltochten van verschillende lengte. Voor ieder wat wils dus en wie niet mee wil of kan doen, kan altijd nog komen kijken naar de sporters.

Voorzitter Beerepoot hoopt weer op een vergelijkbaar aantal deelnemers als in 2016. Dat waren er toen 2100 en dat is een mooi aantal, vindt Beerepoot. "Ook dit jaar hebben we weer een paar regionale toppers weten te strikken. De winnaar van vorig jaar van het NH Crosskampioenschap Michiel de Ruiter doet weer mee maar ook Manon Kruiver doet mee en zij is in vorm." Verzekert Beerepoot. "Zij gaan weer voor de mountainbike die we als prijs hebben in deze categorie."

Ook Hans van Diepen uit Spanbroek doet weer mee. De 59-jarige Spanbroeker doet voor de 32e keer mee. Hij vindt het vooral een gezellige loop en de uitdaging ligt hem, volgens Van Diepen, in de weersomstandigheden die toch ieder jaar weer anders zijn. Soms ren je door de prut en soms door de sneeuw. "De gezelligheid zit hem vooral in het feit dat heel veel publiek me onderhand wel lijkt te kennen. Soms lijkt het wel of ik de Koningin ben. Ik blijf maar zwaaien tijdens de cross." Grapt Hans van Diepen.

Hoeveel deelnemers er komen hangt vooral van het weer af. Het maakt de hardlopers niet uit welk weertype we hebben, maar bij slecht weer zie je dat het aantal wandelaars toch minder is tijdens zo'n editie, geeft Ruud Beerepoot aan. Voor ons zou een witte kerst wel weer eens mooi zijn. Dat levert extra deelnemers op maar ook vooral prachtige plaatjes. De sfeer blijft een belangrijk element tijdens de kerstcross, want daar komt publiek op af en daar doe je het ook voor. Hans van Diepen hoopt de 10 kilometer dit jaar binnen het uur te lopen. "In mijn jongere jaren liep ik die cross nog wel binnen de 40 minuten en eindigde ik bij de beste 75 deelnemers. Nu ik ouder wordt komt de poedelprijs in zicht. Nou, ook die wil ik ook wel winnen hoor!"

Meer informatie is te vinden op www.kerstcross.nl/