• De organisatie van de Eenhoornloop.

    Barend Hoekstra

Loopgroep Hoorn jubileert

Twintigste editie van de Eenhoornloop

HOORN De Eenhoornloop is zondag 12 november een bijzonder loopfeestje, het is de twintigste keer dat de loop wordt gehouden. Organisator Loopgroep Hoorn is er maar wat trots op.

Loopgroep Hoorn ontstond al die jaren terug in de tijdgeest dat er sportbeleving steeds meer een individuele kwestie was en steeds minder afhankelijk van een verenigingsverband. Steeds meer sporters zochten hun eigen weg, los van de traditionele sportclub verbanden en op die golf ontstond ook de Loopgroep Hoorn: een groep licht eigenwijze sporters die een op de individuele atleet toegesneden loop- en trainingsaanbod organiseerden.

"Eén jaar na onze start vond de eerste Eenhoornloop plaats met een kleine driehonderd lopers. Deze eerste werd gewonnen door Herman Akkerman, een looptrainer van atletiekvereniging Hollandia", vertelt Ed meunier, die ruim twintig jaar terug bij het prille begin de ledenadministrateur werd. Bij de eerste loop was er alleen nog de 10 en de 16.1 kilometer afstand. "Later zijn daar de 5 kilometer en een kidsrun van 1,2 kilometer bij gekomen. De laatste jaren is daar zelfs een halve marathon aan toegevoegd."

ZESHONDERD LOPERS De Eenhoornloop bleek een voortdurend succes. "De afgelopen acht jaar stond de teller op meer dan zeshonderd hardlopers en we hopen dit jaar natuurlijk op nog meer", meldt Bertho Elings, voorzitter van Loopgroep Hoorn en al jaren actief in de wereld van hardlopers. Hij beseft dat bij die grote deelnemersaantallen het geluk ook meespeelde, zeker gezien de maand waarin de Eenhoornloop wordt gehouden. "We treffen het gelukkig wel de afgelopen jaren, met erg goed weer, want bijna alle jaren hebben we regenvrij gelopen met vaak een iets wat waterig maar prettig zonnetje", zegt hij. Al zullen er ook lopers zijn die zich nog een 'stormloop' uit de beginjaren kunnen herinneren.

NAJAARSKLASSIEKER Het parcours heeft altijd tot de verbeelding gesproken, zeker nu er weer sinds enkele jaren, na de dijkverstevigingswerken, gewoon over de dijk naar Schellinkhout gelopen kan worden. Gerrit-Jan Scholtens liep alle edities en is er beslist over: "De Eenhoornloop is en blijft dé echte West-Friese najaarsklassieker". Ook buiten West-Friesland kreeg de loop lovende kritieken, onder meer in lopersblad Runnersworld.

Loopgroep Hoorn is speciaal trots op het trainingsprogramma dat de groep koppelde aan de loop: loopclinics waarbij deelnemers, van beginner tot ver gevorderde loper worden gekoppeld aan specifieke trainers om tot een optimaal resultaat bij de Eenhoornloop te komen.

DRIE AFSTANDEN De twintigste Eenhoornloop, officieel de Autoservice Cees Rood Eenhoornloop, biedt afstanden van 5, 10 en 16.1 km, vanaf de HRTC wielerbaan aan de Holenweg in Hoorn (bij zwembad de Waterhoorn) richting Schellinkhouterdijk en Wijdenes en terug. Met de start om 11.00 uur. Daarvoor gaat al de jeugdloop van start, met 1 ronde over de wielerbaan, aanvang 10.25 uur (papa's en mama's mogen meelopen). Bij goed weer staat eer voor de jeugd een springkussen op de start- en finishlocatie. Voor alle info en voorinschrijving www.loopgroephoorn.nl