• Een mooi gezicht als de vele deelnemers richting finish zeilen.

    Laurens Morel - Salty Colours

Wind grillig bij 24 Uurs Zeilrace

MEDEMBLIK De 55ste editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace was weer een bijzondere. Bij de start leek alles veelbelovend voor een droomwedstrijd: genoeg wind gedurende 24 uur, een heldere nacht, geen regen, veel zon, bijna 400 deelnemers en blije bemanningen. Het belangrijkste – de wind – liet zich echter van zijn grilligste kant zien. Al bij de start viel de wind in sommige startplaatsen weg of draaide naar een ongunstige richting, waardoor het eerste rak een kruisrak werd. De juiste startplaats bleek belangrijker dan gedacht.

Een uur na de start trok de wind weer aan en in de eerste twaalf uur van de race werden heel wat mijlen gevaren. Maar op zaterdag ging de wind rond het middaguur weer liggen. Dit zorgde bij diverse deelnemers stress om de finish op tijd te halen. Van de 407 ingeschreven boten gingen er vrijdagavond in dertien startplaatsen 393 over de startlijn. Slechts 219 haalden 24 uur later reglementair de finish.

Gezamenlijk legden de zeilers 23.396.72 mijlen af. Iets minder dan vorig jaar (24.294,07) toen er een vergelijkbaar aantal over de finish kwam, maar die gedurende 24 uur veel meer wind hadden.

WINST Bijzonder ook was dat de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers dit jaar rond-de-wereld zeiler Mark Slats onder de deelnemers mocht verwelkomen. Hij zeilde dualhanded met jachtontwerper Dick Koopmans op de Ohpen Maverick.

Slats zeilde twee keer rond de wereld en werd begin dit jaar tweede in de prestigieuze Golden Globe Race, maar zeilde voor het eerst wedstrijdmijlen op eigen zeilwater. Koopmans daarentegen heeft al behoorlijke resultaten in Nederland op zijn naam staan. Ze waren het daarom eigenlijk aan hun stand verplicht, maar bleken het ook waar te kunnen maken.

Slats en Koopmans wonnen de eerste prijs in de doublehanded klasse. Ze kwamen net op tijd door de finish, een paar minuten later en ze zouden gediskwalificeerd worden. Met 115.79 gezeilde mijlen op de 37 jaar oude Rustler 36 bleken zij de beste, voor de Jetstream, een J 122.

DREAMTEAM Omdat Mark Slats zondagmorgen al weer in het vliegtuig zat, nam Dick Koopmans de prijs in ontvangst. Koopmans: "We waren een dreamteam. Het was de eerste keer voor Mark Slats op dit zeilwater. Hij vond het geweldig. Hij heeft heel veel gezeild, maar niet veel wedstrijdervaring. En zo met veel boten tegen elkaar, dat heeft hij nog nooit gedaan. Het vond het een ervaring om steeds te moeten trimmen. En hij merkte dat hij daarin nog veel kon leren. Als hij deze training had gehad voor de Golden Globe Race dan was hij anderhalve dag eerder binnengekomen, maar we hadden voor die race geen tijd om te trainen. Ik heb hem deze 24 uur een aantal dingen geleerd over trim, hij zal nu voortaan veel harder gaan. We zijn het wad op gegaan om toch ook stroom mee te kunnen pakken, maar toen we terugkwamen op het IJsselmeer was de wind bijna weg. We hebben nooit echt stilgelegen, de laagste snelheid was 1,5 knoop, maar we hebben er lang over gedaan om naar de finish te komen. Het is ook moeilijk plannen of je nog wat kan als de snelheid varieert tussen de twee en vier knopen. Dan wordt het gokken en dat is net goed gegaan."

WIMPELS Nieuw dit jaar was de uitreiking van de gouden en zilveren wimpel, speciaal voor de leden van de Kustzeilers met de beste resultaten in de wedstrijdklasse en in de tocht. Schipper Meijer won de gouden wimpel met de Knoerteke, een Hustler 35, in de FPC klasse en schipper Morsman de zilveren met de Uzuri, een Eagle 44, in de tocht.
Ook nieuw dit jaar was dat de tocht was opgedeeld in vijf klassen, gemeten naar waterlijnlengte, wat een eerlijker strijd opleverde. In alle vijf klassen waren prijzen te verdienen, terwijl voorheen alle deelnemers in de tocht in een klasse streden.

WAARSCHUWING De voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, Hans de Sonnaville, was enthousiast over deze unieke editie, maar gaf de zeilers met een kwinkslag een waarschuwing mee voor volgend jaar: "Elk jaar gebeurt er wel weer iets waardoor we er nog lang over kunnen napraten. Dit jaar was dat het wegvallen van de wind en de stress om de eindstreep te halen. Dat komt omdat jullie allemaal dat laatste rakje willen meepakken, om er toch zoveel mogelijk uit te halen. Maar probeer volgend jaar niet meer het onderste uit de kan te halen. Zorg dat je op tijd bent voor het feestje. Het is toch sneu dat je 24 uur gevaren hebt en er dan achter komt dat je niet op tijd bent om te finishen en dus je jaarcijfer niet kunt ophalen."

Voor de volledige uitslagen ga naar www.24uurszeilrace.nl. De datum van de 56ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace in 2020 is 28 en 29 augustus.