• Gediplomeerd voetbalscheidsrechter Daniël Terpstra: - Ik wil topwedstrijden gaan fluiten, net als Björn Kuipers. -

    Theo Annes 06 53328812

Spanbroeker is jongste voetbal-scheidsrechter van Noord-Holland

SPANBROEK Hij is nog maar 15 jaar en toch staat Daniël Terpstra al tussen de volwassen voetballers in het veld om een wedstrijd te leiden. Onlangs is de jonge Spanbroeker geslaagd aan de KNVB-academie voor het diploma verenigingsscheidsrechter. Daarmee is hij de jongste in het district Noord-Holland. Ambities heeft hij overduidelijk. "Ik zou later graag internationale topwedstrijden willen fluiten, net als Björn Kuipers", aldus Daniël.

Annette Vlaar

De jonge scheidsrechter voetbalt sinds zijn vijfde jaar bij de plaatselijke club VVS-46. Vele jaren was hij keeper, maar steeds vaker stond hij bij de pupillen in het veld als scheidsrechter. Daniël: "Het fluiten trok me steeds meer en daarom ben ik de scheidsrechters-opleiding gaan doen. Pupillen mag je zonder diploma fluiten, maar ik wilde heel graag doorgroeien."

VOLENDAM-AJAX De opleiding duurde een half jaar en bestond uit theorie, wedstrijdverslagen, zelfreflectie en een praktijkexamen. Het diploma is in de tas en het talent van Daniël bleef niet onopgemerkt. "Ik ben eerder al door FC Volendam gevraagd als vaste scheidsrechter voor de landelijke wedstrijden van de selectie jongens van 12 jaar. Dus ik fluit nu bijvoorbeeld ook Volendam-Ajax. Gaaf om te doen, maar ik ben er niet zenuwachtig voor. En ja, soms word ik uitgescholden door spelers, maar dat gebeurt in het vuur van de strijd. Wat ik soms wel lastig vind, zijn ouders die af en toe wel erg fanatiek staan te schreeuwen langs de lijn. Als het uit de hand loopt, zeg ik daar wat van en in het ergste geval stuur ik ze gewoon weg. Ik blijf altijd rustig en ik heb mijn lengte mee, dat scheelt ook. Ik ben nog maar 15, maar ik ben wel degene die de beslissing moet nemen. En dat durf ik ook, waardoor de spelers duidelijk zien dat ik de leiding heb."

DE TOP Met zijn diploma mag Daniël alle wedstrijden fluiten van pupillen, van junioren tot en met de tweede klasse en van senioren tot en met de derde klasse. Daniël: "In het nieuwe seizoen wil ik mijn volgende diploma halen zodat ik door de KNVB wordt ingedeeld bij wedstrijden in heel Noord-Holland. Uiteindelijk hoop ik de top te halen."

[Lees meer over de ambities van Daniël op westfriesweekblad.nl

DAMES Ook voor het fluiten van dames- of meisjeswedstrijden draait Daniël zijn hand niet om. "Nee hoor, dat maakt mij echt niet uit. En het voordeel is dat meiden rustiger zijn en minder snel boos worden. Maar omdat ik zelf een jongen ben, vind ik het soms wel lastig om in te schatten hoeveel pijn een meisje heeft bij een overtreding of een blessure. Verder vind ik dat er niet zo veel verschil is."

EIGEN BEDRIJF Daniël wil de komende jaren nog meer scheidsrechtersdiploma's halen, zodat hij steeds hogere wedstrijden kan gaan fluiten. Daarnaast wil hij na de middelbare school de horlogemakervakschool gaan doen. Leiding geven is iets wat hem goed lijkt te liggen. "Ik wil horlogemaker worden en een eigen bedrijf starten in vintage horloges", zegt Daniël. "Dat is prima te combineren met het vak van topscheidsrechter. Björn Kuipers heeft immers ook twee supermarkten."